Двоен скок на цените на таксиметровите услуги в София - такова предложение е внесено за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет, съобщи Нова тв. От Националния таксиметров синдикат настояват за промяна както на минималната, така и на максималната тарифа.

Ако сега най-ниската цена през деня е 77 стотинки, а през нощта 88, тя да стане съответно 1,42 лв. и 1,74 лв.

Искат двоен скок и на тавана на тарифите, като най-скъпата да стигне до 2,76 лв. на километър.

Само през деня и при тарифа от 79 стотинки на километър. Така работи повече от пет години Кирил Манчев. "Ако не е бакшишът, реално погледнато, е нищо. През вчерашния ден за десет часа на апарат имам около стотина лева. С бакшишите стават 120", обясни таксиметровият шофьор.

Според него цените трябва спешно да се повишат, защото от години били на едни и същи тарифи. "Ще мога да си позволя да почивам повече, както и да си плащам по-високи здравни осигуровки. Всичко поскъпва така или иначе, а и ние също имаме разходи", добавя Манчев.

Изчисленията с колко точно трябва да вдигнат цените са на Националния таксиметров синдикат. "Те трябва да бъдат обвързани с данните за средната работна заплата. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо средната, а не минималната - защото нашият труд е рисков, опасен", коментира Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

От Столичния общински съвет засега са обединени около едно - предложените цени са твърде високи. "Мисля, че е неприемливо. Трябва да се подходи като с всеки конкурентен бизнес - балансирано и поскъпването да не доведе до някакво сериозно сътресение в ползването на тази услуга", смята общинският съветник в СОС Зафир Зарков.

Общинските съветници имат срок по закон до края на октомври да решат променят ли тарифите или не. Не само София, а всички общини в страната са длъжни по закон да актуализират тарифите на таксиметровите услуги до края на октомври. В Пловдив и Варна също се обсъжда скок на цените.