Необходими са инвестиции в размер на 270 трилиона долара, за да може светът да постигне климатичната цел за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година. Това показва доклад на швейцарския презастраховател "Суис ре" (Swiss Re), цитиран от Ройтерс. Данните подчертават значителното предизвикателство за необходимите усилия в тази посока, предаде БТА.

Оценките за стойността на глобалните инвестиции варират значително в различните проучвания по темата, а сумата, обявена от швейцарската компания е по-висока от повечето посочени до този момент.

На този фон следващия месец в Египет ще се проведе конференция на ООН за изменението на климата, в която 90 държавни ръководители са потвърдили присъствието си.

Докладът на "Суис ре" също установява, че ако инвестициите продължат със сегашното си темпо, целта за нетни нулеви емисии ще бъде постигната с почти 20-годишно закъснение - през 2069 година.

Според швейцарските експерти "към днешна дата светът не е на път да постигне (...) нулеви нетни емисии до 2050 г.", на фона на това, че инвазията на Русия в Украйна е издигнала енергийната сигурност на челно място в политическия дневен ред.

Една от най-големите инвестиционни нужди е в транспортния сектор, изискващ 114 трилиона долара до 2050 г., с които да бъде развита мрежата от станции за зареждане на електромобили, пише още в доклада.