Инфлацията във Венецуела от началото на годината превиши 340 процента, предаде ТАСС, като се позова на данни на комисията по финансите към контролирания от опозицията венецуелски парламент.

През април инфлацията е била 80 процента, като те са се добавили към инфлацията за предишните три месеца, за да се стигне до 341,61 процента за първите четири месеца от годината.

През февруари Централната банка на Венецуела съобщи, че за 2019 г. инфлацията в страната е била 9585,5 процента.

Венецуела преживява социално-икономическа и политическа криза, съпроводени от хиперинфлация, девалвация на валутата и дефицит на стоки от първа необходимост. Страната бе напусната от 4,5 милиона души, като повечето от тях са в държави от региона. ООН предупреждава, че през настоящата година тази бройка може да достигне 6,5 милиона души.

По данни на Световната организация по прехраната (ФАО) от 2018 година страните с най-висок процент на хора, живеещи в глад, са били Хаити (49,3 на сто), Венецуела (21,2 на сто), Никарагуа (17 на сто), Боливия (17,1 на сто) и Гватемалаa (15,2 на сто).

В края на април четири европейски страни в Съвета за сигурност на ООН (Белгия, Германия, Франция и Естония), към които се присъедини и бивш член на Съвета (Полша) изразиха в обща декларация безпокойство "от бързо влошаващата се криза във Венецуела и нейното дестабилизиращо въздействие в целия район, включително тежките хуманитарни последици".

Петте страни отбелязаха, че ЕС е най-големият дарител на средства за преодоляване на хуманитарната криза във Венецуела и предоставя повече от половината финансиране. Те призоваха за увеличаване на усилията за справяне със спешната хуманитарна ситуация в страната.

Заедно с това петте европейски страни заявиха, че европейските санкции срещу Венецуела изобщо не са се отразили върху медицинската помощ за тази страна.

"Европейските санкции срещу Венецуела са насочени към конкретни хора, отговорни за тежки нарушения на човешките права и бяха наложени с грижата те да не засегнат населението. В резултат на това санкциите не засягат по никакъв начин хуманитарната или медицинската помощ."