Докато съобщенията за проекти за съхранение на енергия от батерии, разработени в бивши въглищни централи, не са нещо нечувано, разработването на големи батерии в обекти на бивши атомни електроцентрали досега звучеше необичайно. Но след като последните ѝ ядрени блокове бяха затворени през април 2023 г., Германия сега поема водеща роля в този нов тип развитие.

Общинският енергиен доставчик Westfalen Weser обяви планове за разработване на 120 MW/280 MWh батерийна система за съхранение на енергия на площадката на бивша ядрена електроцентрала във Würgassen, Северен Рейн-Вестфалия. Общинската управа на град Беверунген вече е предала земята на Westfalen Weser, коментира PV magazine.

Атомната електроцентрала Würgassen с мощност 1912 MW се експлоатира от PreussenElektra както преди, така и по време на извеждането от експлоатация. Търговската дейност започва през 1975 г. Централата бе спряна през 1994 г., след което всички горивни елементи бяха премахнати.

Точно като изведените от експлоатация въглищни електроцентрали, пенсионираните ядрени блокове са привлекателни места за разработване на мрежови системи за съхранение на енергия от батерии. Те предлагат възможност за повторно използване на съществуваща инфраструктура и права за пренос на енергия към елмрежата.

Westfalen Weser потвърди това, като каза, че консервираната централа Würgassen е особено подходяща за съоръжение за съхранение на батерии, тъй като разполага с необходимата инфраструктура, включително трансформаторна станция и съответните линии. Съоръжението е планирано да бъде завършено през втората половина на 2026 г., като инвестициите възлизат на около 92 милиона евро.

"В края на 2023 г. Федералното министерство на околната среда за щастие отхвърли плановете за централно хранилище за ниско и средно радиоактивни ядрени отпадъци във Würgassen. С проект, ориентиран към бъдещето, който подкрепя енергийния преход, попада във фокуса, ние отговаряме на ролята си на едно от четирите енергийни местоположения, посочени в регионалния план на NRW", обясни кметът на града Хубертус Грим.

"Ние инвестираме в съхранение на енергия, за да осигурим сигурно и ефективно захранване, тъй като генерирането на възобновяема енергия продължава да се увеличава", каза Юрген Нох, управляващ директор на общинската компания.

Westfalen Weser вижда други потенциални приложения за съхранение на енергия в бъдеще. Те включват директното свързване на местни генератори на възобновяема енергия като вятърни и фотоволтаични системи, както и консумацията на съхранена енергия на място. Например, по-големите потребители могат да бъдат снабдени с CO2 неутрална енергия от локално независима мрежа. Дори може да се произвежда зелен водород, обясниха от компанията.

Поради това Westfalen Weser очаква капацитетът за съхранение на енергия от батерии в региона Ostwestfalen-Lippe да се увеличи повече от 12 пъти до около 1 GWh, тъй като страната продължава да увеличава своя парк от батерии.

3e-news.net/bg

Скорошен анализ от Института за слънчева енергия Fraunhofer показва, че инсталираната база за съхранение на батерии почти се е удвоила миналата година, от 4,4 GW/6,5 GWh кумулативни инсталации до края на 2022 г. до 7,6 GW/11,2 GWh до края на 2023 г. Институтът смята, че изискванията за съхранение в Германия ще нараснат до над 130 GWh до 2030 г.

Друга мащабна батерия също е планирана на площадка на бивша атомна електроцентрала в германската провинция Шлезвиг-Холщайн. PreussenElektra и нейната компания-майка E.ON се стремят в крайна сметка да разработят съоръжение за съхранение с мощност 800 MW/1600 MWh, което ще го превърне в най-голямото съоръжение за съхранение на енергия от батерии в Европа.

В момента PreussenElektra все още чака да получи разрешение за извеждане от експлоатация и демонтаж на атомната централа Brokdorf. Тя кандидатства за това през 2017 г. Централата спря да работи на 31 декември 2021 г.