Австралия подписа сделка с Германия за износа на повече от 100 бронирани превозни средства, а споразумението беше представено като най-големия договор за австралийската отбранителна индустрия досега, предаде ДПА.

Съгласно споразумението германският оръжеен производител "Райнметал" (Rheinmetall) ще произвежда бронирани машини "Боксър" (Boxer) в своя завод в източноавстралийския щат Куинсланд. След това бронираните машини ще бъдат изнасяни за германската армия, добавя БТА.

Споразумението сега е подложено за гласуване в германския парламент, след като по време на посещението си в Берлин през юли австралийският премиер Антъни Албанезе присъства на подписването на принципното съгласие между Германия и Австралия.

Споразумението ще донесе над 1 милиард австралийски долара (662 милиона щатски долара) на австралийската икономика и ще осигури повече от 600 директни работни места и дори още повече, ако се вземат предвид и наетите по веригата за доставки, каза Албанезе.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че сделката е най-голямото споразумение за износ в областта на отбраната в историята на страната.

"Производството и износът на бронирани машини "Боксър" за германската армия подчертават засилването на отношенията между двете страни", се казва в изявление на Марлс.

"Райнметал" създаде в Германия консорциума "Артек" (ARTEC) за производство на моделите бронетранспортьори "Боксър" в сътрудничество с друг германски производител от оръжейната индустрия "Краус-Мафей Вегман" (Krauss-Maffei Wegmann (KMW)), като в проектната компания "Райнметал" държи 64% дял.