Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 на сто през май, според предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана днес на сайта на агенцията.

Равнището на инфлацията за април е преразгледано с 0,1 пункт надолу до 7,4 на сто.

Майската инфлация е най-високата, откакто Евростат започва да следи показателя през януари 1997 г., отбелязва АФП.

 сред компонентите на инфлацията в страните от еврозоната през май, като достига 39,2 на сто в сравнение с 37,5 на сто през април.

Повишаването на цените на храните, алкохола и тютюна достигна 7,5 на сто, в сравнение с 6,3 на сто месец по-рано. При неенергийните промишлени стоки инфлацията се повиши до 4,2 на сто през настоящия месец, при 3,8 на сто през април, а при услугите нарастването е 3,5 на сто, при 3,3 на сто през предходния месец.

Годишна инфлация в еврозоната през май 2022 г.

Графика: Евростат

Показателят за инфлацията е 4 пъти над целта на Европейската централна банка от 2%. Надявайки се да укротят процеса, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард и главният икономист Филип Лейн вече маркираха увеличение на лихвите с 25 базисни пункта през юли и септември. Но някои политици и икономисти се съмняват, че това ще бъде достатъчно, особено след като инфлацията не показва признаци на намаляване, отбеляза Ройтерс.