Половината от планираното увеличение на минималната работна заплата вече е изядено заради инфлация, изчислиха за bTV от КНСБ.

Правителството обяви, че предвижда минималното заплащане да се вдигне от 650 на 710 лева. От синдиката обаче отчитат, че за първи път от 10 години насам, през 2021 г. хората на минимална заплата губят покупателна способност.

До и под минималното възнаграждение у нас получават около 830 хиляди работещи, което е една трета от всички.

Сметките на КНСБ показват, че за да живее нормално един работещ в началото на 2021 г. е трябвало да получава чисто 1047 лева, а в края на годината сумата вече надхвърля 1100 лева.

Айсел Джаферова от Ямбол работи на минимална заплата. Пресмята, че с всеки следващ месец парите й стават все по-малко. "Увеличението е изядено предварително, преди да са го вдигнали още. Сега плащам 100-120 лева ток, сега не знам това увеличение, като стане, колко ще плащам, понеже съм на климатик", каза Джаферова.

От КНСБ настояват, както се предвижда актуализация на бюджета в средата на годината, така да се предвиди и още едно вдигане на минималния доход, така че в края на годината да достигне 760 лева. "На мен ми се иска да не говорим в проценти колко ще нарасне заплатата, а в левчета. Никой не яде проценти в тая държава", коментира Любослав Костов от КНСБ.

До ноември 2021 г. отчетената инфлация надхвърли 7%, а минималният доход нарасна с 6,6 на сто.

Личната инфлация на хората с ниски доходи е над тези 7,3 процента, допълни Любослав Костов.

А личната инфлация всеки може да изчисли на сайта на националната статистика, като опише колко плаща за различни стоки и услуги. Ако например сериозна част от даден бюджет отива за бензин, който през последните месеци поскъпна значително, то и личната инфлация ще скача.