Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Нещата няма да се оправят през следващите един-два месеца и тя може да стане двуцифрена. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия икономическият експерт Мика Зайкова.

"Инфлацията не е временно явление. Макар, че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми - състоянието на "Топлофикация" и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага", коментира Зайкова.

На обратното мнение е бившият социален министър и синдикалист Иван Нейков. Нейков смята, че инфлационният ръст ще се успокои след първото тримесечие на новата година. По думите му 6-7% не е най-тежкият проблем в социалната сфера.

"Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Социалната сфера не генерира инфлация, тя трябва да създава инструменти, които да подпомагат справянето с инфлацията. Голямото предизвикателство е как социалното министерство да настрои тези инструменти, за да отиде помощта там, където има нужда от нея. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнатоТрябва да се направи нов цикъл от енергийна помощ. Някъде над 300 000 семейства ползват тази помощ", каза още Нейков.

От своя страна Мика Зайкова напомни, че ръстът на цените в малката кошница е най-бърз, а това засяга най-бедните хора, а те са много у нас, като към пенсионерите Зайкова добави и работещите бедни.

България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. Трябва да има баланс в доходите, смята още Мика Зайкова и добави, че сегашната работна заплата е с чист доход нялко лева над 400 без удръжките, а това е доста далеч от минималната необходима издръжка.

Трябва веднъж завинаги да сложим на масата минималната работна заплата и как да я определяме и в следващите 20 години и да го правим по този механизъм, каза още експертът. Зайкова е категорична, че у нас доходите изостават от поскъпването на живота.

"Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи", добави и Иван Нейков.