Новият "данък за богатите", който облага със ставка от 75 процента годишни доходи над 1 млн. евро, ще действа във Франция в периода на намаляване на държавния дълг. Това заяви днес пред радио Европа-1 френският делегиран министър по бюджета Жером Каюзак , цитиран от ИТАР-РАСС и БТА.

"Според мен тази бюджетна норма ни е необходима в периода на борба с дълговото бреме. Когато страната застане по-стабилно на крака, въпросът за този данък ще бъде повдигнат отново", посочи Каюзак. "Има риск периодът на намаляване на държавния дълг да продължи 2-3 години", уточни той. Френското правителство се надява през 2017 година да има балансиран бюджет, допълва ИТАР-ТАСС.

"Данъкът за богатите" бе сред ключовите послания в предизборната битка на президента социалист Франсоа Оланд. Мярката е част от мащабния пакет фискални програми, чрез които приходите на държавата трябва да бъдат увеличени с над 13 млрд. евро през 2012-2013 година. На 14 юли, националния празник на Франция, френският лидер подчерта, че девизът му е: "възстановяване на икономическия растеж, осигуряване на социална справедливост и повишаване на заетостта на населението".