Този въпрос се дискутира от няколко месеца в Русия. "Това, което може и трябва да се направи, и което е справедливо, е да се въведе данък върху луксозните имоти", заяви руският държавен глава в обръщението си към нацията.

"Припомням на правителството, че е необходимо да вземе до средата на май 2013 г. големи решения за данъка върху богатството, включително върху луксозните недвижими имоти и върху колите", допълни той. Въпросът с данъка върху богатството се дебатира от няколко месеца в Русия, но все още не е решен.

Данък богатство вече бе въведен в няколко страни в Западна Европа, а в скандинавските държави той е от много години. В същото време богати хора започнаха да прехвърлят бизнес и имущество в държави с по-ниски данъчне ставки. Последно това направи френският артист Жерар Де Пардийо.

Финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че е трудно да се определи кое е лукс и кое не, особено що се отнася до колите. "Когато разгледахме въпроса в правителството, признахме, че...облагането на колите с данък в зависимост от мощността им не е много ефективно", заяви министърът и допълни, че например старите джипове не могат да се смятат за луксозно имущество. Той заяви, че правителството по-скоро ще разглежда марките или продажните цени, съобщава агенция Интерфакс.