Министерството на финансите на Русия съобщи днес, че е трябвало да плати в рубли на държателите на нейни деноминирани в долари еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г., тъй като чуждестранна банка е отказала да обработи платежно нареждане за превеждане на 649,2 млн. долара към инвеститорите, предаде Ройтерс.

Според руското ведомство чуждестранната банка, чието име не се посочва, е отказала платежното нареждане за трансфер на суми, дължими по по купоните на две емисии книжа, и не е обработила плащането по номиналната стойност на еврооблигации с падеж 2022 година.

Русия може да обмисли вариант да позволи на държателите на нейни еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г. да преобразуват плащанията в рубли в чуждестранни валути, веднага щом бъде възстановен достъпът на Москва до валутните й сметки, посочи министерството.

Способността на Русия да изпълнява задълженията по дълга си е в центъра на вниманието на инвеститорите, след като западните санкции доведоха до замразяване на близо половината от валутните резерви на страната и ограничиха достъпа на Москва до световните платежни системи.

На теория Русия би могла да се окаже в състояние на дефолт, но това ще бъде изкуствена ситуация, заяви Кремъл.

"Няма основания за реален дефолт", увери правителственият говорител Дмитрий Песков.

"Русия има всички необходими средства, за да обслужва задълженията си, но ще продължи да плаща външния си дълг в рубли, докато валутните й резерви остават блокирани заради западните санкции", допълни той.