С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът в София е публикуван на интернет страницата на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите.

Удължената валидност на личните документи заради извънредните противоепидемични мерки обаче е с частично действие. Ако срокът на валидност на личната карта и шофьорската книжка изтича в периода до 31 октомври, то документите ще важат 6 месеца след този срок, но ще могат да бъдат използвани само пред институциите и само в България, предупреждават от МВР.

Някои банки отказват парични преводи на лица, чиято лична карта е с изтекъл срок, показва проверка на БНР. Ако личната карта е с изтекъл срок, това би принудило служителите на банките да направят допълнителни проверки, за да се уверят в самоличността на клиента. В много от случаите това е практически невъзможно, така че по-скоро услугите биват отказвани, отбелязва националното радио. Няма да могат да се правят парични преводи, както и да се получават пари в пунктовете, където се плащат комунални сметки.

"Общо взето много от местата, където гражданите срещат трудности при изтекъл срок на валидност, макар и той да продължава да е валиден по тази специална разпоредба, органите не знаят или отказват да се информират", коментира пред БНР адвокат Петромир Кънчев.

"Считам, че правителството с въвеждането на тази мярка за удължаване на срока на валидност на документа за самоличност следваше да информира институциите, да се проведе кампания. Вместо това видяхме, че избирателно тази мярка се прилага, т.е. на едни места ние можем да се ползваме от нея, на други не можем да се ползваме от нея", коментира адвокат Кънчев.

Ако поискате някаква административна услуга, от която зависи някакъв ваш интерес - да получите финансиране по проект или нещо, което е свързано с това да получите някакъв приход или доход и това е възпрепятствано да се случи, вие можете да потърсите отговорност от възпрепятствалия държавен органи или институция, когато той не е спазил Закона за извънредното положение и мерките, с които въвеждат удължаването на срока на валидност на вашия документ, съветва юристът.

"Ако вие успеете да докажете такава загуба, пропусната полза и вреда, вие можете да търсите такова обезщетение. Това става в съда. Разбира се, то не става много бързо. Вие ще трябва да заплатите държавна такса, трябва да заплатите хонорар на адвокат, тъй като това не е лесно нещо, не е като да си напишеш молба за отпускане на помощи и това е свързано с някаква инвестиция, която трябва да направите и много търпение, тъй като българският съд е претрупан с такива искови молби и в рамките на година, до две години вие можете да получите исканото обезщетение", подчерта адв. Петромир Кънчев.