Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова петролните и газовите компании да бъдат обложени със специални данъци. Призивът му идва в момент, когато нарастващите цени на енергията, предизвикани от войната в Украйна, тласкат печалбите на индустрията до нови върхове, отбеляза Би Би Си (BBC).

Гутериш каза, че е "неморално" фирмите да печелят от кризата.

Докато домакинствата се борят с по-високи сметки за енергия, компаниите жънат ползите. BP наскоро отчете най-голямата си печалба от 14 години, докато печалбите на Shell за периода от април до юни също достигнаха рекордни стойности.

Заедно четири от най-големите енергийни компании - Exxon, Chevron, Shell и TotalEnergies - са спечелили близо 51 милиарда долара през последното тримесечие - почти двойно повече от това, което са постигнали през същия период на миналата година.

"Тази гротескна алчност наказва най-бедните и уязвими хора, като същевременно унищожава нашия единствен общ дом", каза Гутериш, цитиран от Би Би Си.

"Призовавам всички правителства да обложат тези прекомерни печалби и да използват средствата, за да подкрепят най-уязвимите хора в тези трудни времена."

Миналия месец Обединеното кралство одобри 25% "данък върху неочакваните печалби" за енергийните фирми, еднократна такса, с която правителството отбеляза, че ще събере около £25 милиарда, за да подкрепи домакинствата заради високите енергийни сметки.

Подобни мерки наложиха и други - като Италия. Но френските законодатели наскоро отхвърлиха подобна мярка; има малък политически импулс в САЩ за подобен ход след неочакваното предложение за облагане, направено от членове на Конгреса.

Франк Макиарола, старши вицепрезидент на петролната и газова лобистка група към Американския петролен институт, определи като погрешни призивите за налагане на такъв данък.

"Политиците трябва да се съсредоточат върху увеличаването на енергийните доставки и намаляването на разходите за американците. Налагането на нови данъци върху нашата индустрия ще постигне точно обратното, като ще обезсърчи инвестициите в момент, когато са най-необходими", каза той.

Гутериш обаче предупреди, че високите цени на енергията ще имат широкообхватни последици, тъй като домакинствата и правителствата по света са под натиск.

"Много развиващи се страни - потънали в дългове, без достъп до финансиране и борещи се да се възстановят от пандемията - могат да преминат границата", каза той. "Вече виждаме предупредителните знаци за вълна от икономически, социални и политически катаклизми, които няма да оставят нито една страна незасегната."

Междувременно Shell обяви, че ще даде на работниците си еднократен бонус от 8%. Повечето от 82-те хиляди служители на компанията по света ще получат увеличение на заплатите, но топ мениджърите ще бъдат изключени.

Shell отбеляза, че наградата отразява финансовия успех на компанията и не е отговор на нарастващите разходи за живот. Компаниятаl отчете печалба за второто тримесечие от £9 милиарда, след като се възползва от по-високите цени на газа и петрола. Конкурентът BP също отчете най-голямата си тримесечна печалба от 14 години насам - £6,9 млрд.