Европейската зелена сделка, приета през декември 2019 г., е амбициозен план на Европейския съюз (ЕС) за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Тя включва множество инициативи, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове, опазване на околната среда и стимулиране на устойчив растеж. Въпреки значителните успехи досега, предстоящите години ще бъдат критични за изпълнението на целите на Зелената сделка.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

ЕС демонстрира ангажираност и решителност за постигане на устойчиво и екологосъобразно бъдеще, въпреки множеството предизвикателства. Успехът на Зелената сделка ще зависи от съвместните усилия на правителства, бизнеси и граждани за изграждане на по-зелен и устойчив свят.

Основната цел на Зелената сделка е да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и да постигне климатична неутралност до 2050 г. Това е от съществено значение за ограничаване на глобалното затопляне и предотвратяване на катастрофалните последици от климатичните промени.

Какво предстои за Зелената сделка?

Отговорът на този и много други въпроси, свързани със зелената трансформация, ще станат ясни по време на четвъртото издание на едно от най-важните събития за Зелената сделка в Централна и Източна Европа "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ", организирано от Dir.bg и 3E-news.

Сред гостите на най-голямата среща на високо ниво в региона на ЦИЕ ще присъстват трима еврокомисари - Марош ШЕФЧОВИЧ, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка, Илияна Иванова, комисар по иновации, култура, образование и младеж; Никола Шмит, европейски комисар по заетостта и социалните права, над 20 министри от региона, политически фигури, бизнес лидери и академичната общност.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

В дискусията за бъдещето на Зелената сделка ще се включат евродепутатът Сергей Станишев, Юлиан Попов, министър на околната среда, България (2023 - 2024); Петър Димитров, настоящ министър на околната среда и водите; Томаш Тараба, вицепремиер и министър на околната среда на Словашката република; Ялчин Рафиев, водещ преговарящ за COP29 Азербайджан и зам.- министър на външните работи.

По време на форума, който ще се проведе в Sofia Event Center от 26 до 28 юни, ще бъдат засегнати най-важните теми, касаещи зелената трансформация, включително енергийния преход, финансиране на зелени проекти, иновации и чисти технологии, създаване на устойчив бизнес, устойчиво градско развитие, зелени вериги за доставки и кръгова икономика, климатично земеделие, професии на бъдещето и много други.

Ключови приоритети за климатични действия

В едно от ключовите събития за Зелената сделка ще вземе участие и бившият държавен секретар на САЩ и пратеник на президента по климатичните въпроси Джон Кери, един от най-значимите гласове в борбата срещу климатичните промени. Не пропускайте участието му в "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ", по време на което ще научите повече за неговата дългогодишна ангажираност и лидерство в областта на климатичната политика, както и за важността от координирани действия за опазване на планетата.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Събития като Green Transition 4.0 са от съществено значение за подкрепата и ускоряването на целите на Европейската Зелена сделка. Те насърчават иновациите, формират важни партньорства, повишават осведомеността и подпомагат политическите решения. Чрез събирането на експерти, лидери и заинтересовани страни, тези събития създават необходимите условия за успешен преход към устойчива и екологично отговорна икономика.

Европейската зелена сделка е критично важна за бъдещето на Европа и света. Тя представлява цялостен подход към справянето с климатичните промени, насърчаването на икономическата устойчивост и социалната справедливост, както и укрепването на глобалното лидерство на ЕС.


Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bgи 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.