Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през текущата и идната година, предаде Франс прес. За инфлацията очакванията на експертите също са по-големи след неочакван скок в потребителските цени напоследък.

Потребителските цени в САЩ през май са се повишили с 0,6 на сто спрямо април и с 5 на сто за изминалата година, предаде Асошиейтед прес и отбелязва, че това е най-силният годишен растеж на показателя от 2008 година.

Прогнози за икономически растеж

За 2021 г. вече се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната да нарасне с 4,6 на сто, а през 2022 г. - с 4,7 на сто. Предишните прогнози бяха за растеж от съответно 4 на сто и 4,2 на сто.

За 2023 г. се очаква забавяне на темпа до 2,1 на сто, колкото бяха и мартенските прогнози.

Инфлацията и лихвите

ЕЦБ прогнозира инфлация от 1,9 на сто през 2021 г. или леко над целевото равнище от малко под 2 на сто. През март очакванията бяха за инфлация от 1,5 на сто.

Сегашното ускоряване на инфлацията се дължи на временни фактори като по-високите цени на енергийните суровини и проблемите във веригите за доставки, посочи президентът на банката Кристин Лагард.

По думите й тези фактори скоро ще започнат да избледняват и догодина инфлацията ще се забави до 1,5 на сто. През март за 2022 г. се прогнозираше инфлационен темп от 1,2 на сто.

За 2023 г. мартенската прогноза за инфлация от 1,4 на сто остава без промяна.

Може би спокойна за инфлацията Европейската централна банка (ЕЦБ) реши днес да остави без промяна водещата си лихва на рекордния й минимум от нула процента, предадоха световните агенции.

Ставката по депозитите също остава без промяна на равнище минус 0,5 процента.

Регулаторът потвърди и извънредната си подкрепа за икономиката, заявявайки, че ще продължи да изкупува засилено облигации и през третото тримесечие.

Засилен потребителски апетит отвъд Океана

Ускоряването на инфлацията през май в САЩ отразява силното търсене сред потребителите на редица стоки и услуги, тъй като хората все повече пазаруват, пътуват, хранят се навън и посещават развлекателни събития на фона на бързото отваряне на икономиката.

Същевременно засиленият потребителски апетит се сблъсква с недостиг на редица продукти - от дървесина и стомана до химикали и полупроводници, които се използват в ключови сектори като автомобилостроене и производство на компютри.

Тъй като потребителите все повече излизат от домовете си, засиленото търсенето обхваща редица стоки и услуги - особено услуги, самолетни билети, нощувки в хотели и хранения в ресторанти, което също вдига инфлацията.

Базовата инфлация, която не включва силно променливи категории като енергетиката и цените на храните, на месечна база е била 0,7 на сто през май след още по-голям скок през април. Спрямо същия месец на 2020 г. цените са се повишили с 3,8 на сто.