Как да се оценят разходите за живот на всеки? Гражданите на страните в еврозоната могат да изчислят инфлацията, свързана с потребителските им навици, благодарение на образователен инструмент, пуснат онлайн от Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Инструментът е достъпен на 23 езика (включително на български) и обяснява какво е инфлацията, как се измерва и какви са разликите между възприеманата и реалната инфлация.

Интернет потребителят въвежда в персонализиран модул месечните си разходи по категории - хранене, транспорт, жилище, свободно време и ги сравнява с реалната кошница на средните разходи за стоки и услуги на населението, която редовно се актуализира в статистическата база данни.

Така ще се изчисли персонализирано равнище на инфлацията, което е много вероятно да се различава от реалното увеличение на цените, публикувано от националните статистически служби.

Този индекс всъщност представлява средна стойност, която се основава на балансирани колебания на цените, свързани с общите разходи за стоки и услуги на домакинствата.

ЕЦБ иска да покаже разликата между възприеманата инфлация и официалната инфлация.

Тази разлика, наблюдавана от години, е била пет процентни пункта през лятото на 2020 година, когато усещането на хората е било за 5,4 процента при реални 0,4 процента, според финансовата институция, базирана във Франкфурт.

Инструментът на ЕЦБ се пуска в момент, в който инфлацията се събужда в Европа във връзка с постепенното отваряне на икономиката след пика на пандемията и проблемите с доставките в редица сектори.

Нарастват наемите дори цените на фризьорските услуги, отбелязва АФП.

Сегашното увеличение на цените може да се засили през втората половина на годината и да надвиши 3-процентното годишно изменение в Германия.

Това е достатъчно, за да подхрани дебата за възможното постепенно затягане на паричната политика, който може да започне, когато Управителният съвет на ЕЦБ се събере на 10 юни.

Образователните усилия на ЕЦБ съвпадат с преразглеждането на стратегията за паричната й политика.

Всичко това може да доведе през есента до коригиране на заложената цел за равнище на инфлацията - под, но близо до 2 процента, което се приема за подходящо за доброто функциониране на икономиката и е заложено от 2003 година.