Героги Ангелов: Суап линията между ЕЦБ и БНБ е силен печат на доверие за нашата страна

Става въпрос за предоставяне на ликвидност в чужда валута при необходимост, казва икономистът Георги Ангелов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доверие - добре! Но каква е практическата полза от тази линия? Дават ни евентуално ако ни трябват 2 млрд. евро. Ами ние тия евра си ги имаме - те са ни във валутните резерви и те стоят точно срещу тези 3,91 млрд. лв. които ние ще дадем на ЕЦБ. Операцията е напълно безсмислена!!! Нямя никакъв смисъл!!! Ако не бяхме в борд, разбирам, но в случая е пълно губене на време, административен и управленски потенциал да договарят и обработват документацията по тази линия. Да бяха свършили нещо полезно през това време и с тези чиновници, дето ще се занимават с глупости.

Името "Героги", дадено му в заглавието на материала, му стои много по-добре от тривиалното "Георги"!

изчезни дебел ояден соросоид сделката на Тиквата с ЕЦБ носи знака на Сатаната ббб ббб-бизнеса на бойко борисов

Когато се работи с пари, доверието чака отвън в коридора! Та суаповата линия трябва да се гарантира с високо ценни обезпечения от страна на България. Т.е. някакви неща са заложени и ако не бъдат върнати кинтите, тези стават чужда собственост. А голямото доверие ще си чака в коридора

При капитализма човек за човека е вълк Карл Маркс

При комунизма, човек за човека е храна за свинете! България

Няма по шизофренично и двулично племе от червените кхмери, хем плюят по еврото, хем си обръщат парите в евро...!?!?

Що в Евро?! Пол Пот си получаваше парите в долари, червените кхмери ги обучавах в Тексас още по времето когато нямаше евро а и дойче марките не вървяха по ония земи-)

Да те запечатат анадолците, бе, соросоид!

"...."България е изпълнила 99% от изискваните мерки за влизане в Еврозоната. Остава последната банка да си повиши допълнителните резерви, което вероятно ще стане скоро..." Гоше , ти правиш ли разлика м/у ЕРМ 2 и Еврозоната или викаш то е едно и също ? Ама то ЕЦБ ако провериш има такава линия и с Китай ? Викаш то и Китай да умъкнем в ЕРМ 2 ? Аз не съм икономист ама в България в споледните 2 години като се подеме темата за ЕРМ 2 се получава Цунами от икономисти които се надскачат да се изявяват в медиите. Това е като кастинг за ТВ Сериал явно при тях. Гоше ние сме изпълнили всички критерии отдавна и за Шенген , даже Боце ограда като чудо и приказ построи ама и там не ни искат що така бе ? Аз все си мисля че Албания и Северна Македония ще влязат в Шенген по-рано от нас

"..."Това не е кредит от МВФ. Това не е меморандум. Това е суап линия на доверие, че тази страна спазва макроикономическа стабилност и че ако вземе такива пари, може да ги върне обратно..." Сега пак прочетох статията и това Гоше продължи да ме изненадва. Къде МВФ , къде ЕЦБ ? Тука па ли нема разлика бре?

Доверирето си е доверие, ама става въпрос за парите на българите, ако въобще са останали някакви реални пари, а не са само имагинерни пари.

Е, и? Какъв е проблемът като става дума за пари? Вземаме 2 млрд. евро и даваме 3,91 млрд. лева, ако не върнем еврата, си оставаме с тях и ЕЦБ с левовете. Къде е проблемът? Замяната е равностойна, никой не губи. Какво се опитвате да внушавате?

Целта на суап линията е да запази ликвидността във валутата, която централните банки дават на заем на частните си банки, за да поддържат своите резервни изисквания. Ликвидността е необходима, за да се поддържа гладкото функциониране на финансовите пазари по време на кризи. Това уверява банките и инвеститорите, че е безопасно да се търгува с тази валута. Той също така потвърждава, че централните банки няма да позволят доставката на тази валута да изсъхне. Това е друг инструмент на паричната политика.

Това защо го постна? От къде го копна?:) ОК, долу горе е така, но ако се зачетеш по-внимателно в това което си сложил тук, ще видиш, че това е неприложима за България! България е във валутен борд, тоест БНБ не може да "дава на заем на частните си банки", тоест няма защо да направи суап с ЕЦБ. Сделката е безсмислена!!!

Доверие? Между лешояди?!