Промишленото производство в Германия е скочило повече от очакваното през ноември, отчитайки най-силното си увеличение от една година и половина. Това сочи публикувана днес официална оценка, цитирани от Ройтерс.

На месечна основа германското производство е нараснало с 1,1 на сто, изпреварвайки прогнозите за темп от 0,7 на сто, сочат данните на статистическата служба Дестатис.

Растежът превишава значително очакванията, но състоянието на германската икономика продължава да не е задоволително и се очаква 2020 година да бъде сложна за германската конюнктура, коментира Йенс-Оливер Никлаш, икономист в банка Ел Бе Бе Ве (LBBW), цитиран от Франс прес.

По-конкретно, производството на капиталови стоки в Германия се е увеличило с 2,4 процента, на потребителски стоки - с 0,5 на сто, докато при полуфабрикатите има свиване от 0,5 на сто. Строителният сектор продължава да се развива добре с растеж от 2,6 процента, но енергетиката отстъпва с 0,8 на сто, отбелязва АФП.

Оценката за октомври е преразгледана благоприятно до понижение от 1 процент спрямо първоначално отчетен спад от 1,7 процента, допълва Ройтерс.

Вчера министерството на икономиката в Берлин отчете, че поръчките на германските заводи са намелели с 1,3 процента през ноември спрямо предходния месец основно заради спад на търсенето от чужбина.