Германският производител на военни превозни средства и оръжия Райнметал (Rheinmetall) съобщи днес, че купува 72,5 процента от акциите на румънския производител на военни транспортни средства Аутомеканика Медиаш (Automecanica Medias), разширявайки присъствието си в Централна Европа, съобщава ДПА.

С това решение Райнметал - най-големият оръжеен производител на Германия, също така възнамерява да разшири капацитета си за производство и поддръжка, добавяйки и други видове военни превозни средства към настоящото си портфолио.

Присъствието на компанията в Румъния се очаква да осигури по кратки срокове на отговор и по-солидни вериги на доставка за силите, разположени в източния фланг на НАТО. Финансовите подробности по трансакцията все още не са известни, отбелязва агенцията.

Румънското издание "Економика" посочва, че базираната в град Медиаш, Централна Румъния, компания Аутомеканика има потенциал за годишни продажби на стойност 300 милиона евро. След продажбата на мажоритарния дял компанията ще носи името Райнметал Аутомеканика ООД, а останалата част от акциите ще останат притежание на частни инвеститори.

През декември базираната в Дюселдорф, Германия, компания Райнметал подписа договор за 328 милиона евро с румънската армия за модернизиране на системата за противовъздушна отбрана, напомня изданието.

Аутомеканика Медиаш е производител на специални превозни средства, надстройки за камиони и ремаркета за гражданския и военния пазар, посочва ДПА.

Заводът в Румъния се предвижда да играе ключова роля в поддържането на оперативната готовност на произведените на Запад бойни машини в Украйна, както и в осигуряването на логистична подкрепа.

Райнметал и Аутомеканика започнаха сътрудничество през 2022 г. и създадоха център за поддръжка на военни превозни средства в Сату Маре, Северна Румъния, напомня "Економика".

През есента на миналата година Аутомеканика Медиаш представи в Брюксел прототип на произведен в Румъния електрически автобус. Освен това компанията планира и производство на трамваи, електрически влакове и метровлакове.