Германската компания "Райнметал" (Rheinmetall) сключи споразумение с украинския държавен конгломерат "Укроборонпром" за създаване на съвместно предприятие за производство и ремонт на танкове в Украйна, писа в. "Ханделсбрат", като цитира главния изпълнителен директор на дружеството, предаде Ройтерс.

"Договорите са подписани", заявява сега пред в. "Ханделсбрат" Армин Папергер, допълвайки, че сътрудничеството предвижда поддръжка и ремонт на бронирани машини, а производството ще се развива в допълнение.

Германската компания ще държи контролния пакет от 51 на сто от новата компания и ще я управлява. Според "Ханделсблат" в близките дни ще бъдат подписани още две споразумения - за производство на боеприпаси и за противовъздушна защита.

"Украйна ще спечели от цялостния трансфер на технологии, както и от доставките на военно оборудване в краткосрочен план", казва Папергер пред "Ханделсблат".

По този начин даваме възможност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план да може да се защитава", каза Папергер, цитиран от "Ханделсблат" и БТА.

Изданието цитира и шефа на "Укроборонпром" Юрий Хусиев, който приветства решението на "Райнметал" да подкрепи Украйна във войната й с Русия.

За водемите преговори на германската компания с Киев стана известно в началото на март. Пред в. "Райнише пост" тогава Армин Папергер каза, че заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро. По думите му предприятието може да произвежда до 400 танка "Пантера" годишно.

В свое по-ранно изявление Папергер каза, че според него Украйна се нуждае от 600-800 танка за победа срещу Русия, а за това трябва бързо да започне производство на нови танкове. "Дори ако Германия предаде всички 300 танка "Леопард 2", с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко", каза шефът на "Райнметал" в началото на април.

Същия месец "Райнметал" съобщи, че ще отвори ремонтно-логистичен център в Румъния, който да обслужва танкове, гаубици и друго тежко военно оборудване, доставено от Запада на Украйна.

Обектът в Сату Маре може да обслужва основни бойни танкове като германските "Леопард 2" и британските "Чалънджър 2", а също самоходни гаубици, бронетранспортьори и военни камиони.

На 20 март 2023 г. "Райнметал" влезе във водещия индекс DAX на франкфуртската фондова борса, измествайки от там компанията за производство на медицинско оборудване "Фрезениус медикъл кеър" (Fresenius Medical Care - FMC).

През 2022 г. за компанията са работили 24 800 души, или с около 1100 повече от 2021 г. За настоящата година се предвижда наемането на още 3000 души.

Оръжейното дружество прогнозира сериозен растеж през 2023 г., тъй като много европейски държави увеличават разходите си за отбрана в отговор на руската агресия.

"Искаме да участваме с нашите продукти в тази модернизация", заяви през март Армин Папергер.