Германската икономика вероятно ще продължи да стагнира и през третото тримесечие на 2023 г., съобщава Германската централна банка, цитирана от Франс прес и БТА.

В своя месечен икономически бюлетин Бундесбанк прогнозира, че БВП на страната в периода юли-септември "вероятно ще остане до голяма степен непроменен" в сравнение с предходното тримесечие, а това ще удължи периода на стагнация.

Заради намаляващите поръчки в строителството, експерт прогнозира, че се задава буря...

Окончателните данни за растежа на икономиката през второто тримесечие ще бъдат публикувани в петък.

В началото на 2023 г. Германия преживя две последователни тримесечия на спад с 0,4 и 0,1 на сто.

Според Бундесбанк в периода юли-септември промишленото производство остава слабо, тъй като "чуждестранното търсене остава в низходяща тенденция и ограничава износа, който е основният инструмент на растежа".

Същевременно високите разходи за финансиране, дължащи се на агресивното повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да бъде ограничена инфлацията, ще продължат да дърпат надолу инвестициите и строителството, допълват от централната банка.

Рекорден брой компании в строителния сектор са съобщили за намаляващи поръчки. През юли делът на компаниите, изпитващи липса на нови поръчки, е нараснал до 40,3 на сто, спрямо 34,5 на сто през юни т.г. и едва 10,8 на сто през юли 2022 г., показват данните от най-новото проучване на мюнхенския институт "Ифо" (ifo).

Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в "Ифо", предупреждава, че "назрява буря". "След много години на разширяване, сега по-високите лихвени проценти и драстичното покачване на разходите в строителството задушават новите поръчки."

Официални данни на статистическата служба на Германия "Дестатис", публикувани миналата седмица, показаха 27-процентен спад на разрешителните за строеж на жилища в Германия през първата половина на 2023 г., тъй като разходите се покачват (включително заради оскъпени кредити).

В същото време потребителските разходи на домакинствата ще продължат да подкрепят икономиката на фона на стабилния пазар на труда и силния ръст на заплатите, а инфлацията ще продължава да намалява.

Именно заради ръста на заплатите, инфлацията в Германия, която спадна до 6,5 на сто през юли, "вероятно ще остане за известно време над 2 процента" въпреки съпътстващия спад на цените на енергия, посочва още Бундесбанк.

За цялата 2023 г. основните германски икономически институти очакват спад на икономиката между 0,2 и 0,4 на сто, а МВФ залага на спад от 0,3 на сто.