Германското правителство реши да намали временно ДДС върху газа от 19 на 7 на сто, за да подпомогне потребителите, които са поставени под натиск от скока на цените, породен от войната в Украйна. Това обяви днес канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Франс прес и БТА.

Понижението на данъка ще остане в сила поне до края на март 2024 година и "очакваме компаниите да приложат на 100 процента това намаление върху клиентите", заяви Шолц пред медиите.

Германия обяви, че ще налага такса от 2,4 цента за киловатчас синьо гориво от 1 октомври, за да подпомогне вносителите, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените доставки на руски газ. Очаква се това да натовари бюджета на едно средностатистическо домакинство с близо 500 евро на година. Налагането на ДДС в размер на 19 процента върху тази такса ще означава оскъпяване на газа с 0,46 цента за киловатчас, което ще доведе до повишение на сметките на домакинствата средно с по още 76 евро на година.

Същевременно Германия поиска от Европейската комисия да бъде допуснато изключение от правилата на ЕС за данъчно облагане и да на бъде налаган ДДС върху допълнителната такса, за да не бъде допуснато още по-голямо повишение на цените за потребителите. 

ЕК обаче отказа с отговора, че "не съществува възможност, която да позволи избягването на ДДС върху подобно плащане".