Германското правителство одобри днес проектобюджета на финансовия министър Олаф Шолц за 2021 година, който включва нов нетен дълг от 96,2 млрд. евро, предназначен за преодоляване на последиците от коронакризата, предаде Ройтерс.

Допълнителните кредити, които властите възнамеряват да изтеглят от капиталовите пазари, са вторият най-висок дълг на Германия от края на Втората световна война, след като тази година правителството вече взе рекордни заеми от около 218 млрд. евро.

Проектобюджетът подчертава решимостта на Шолц да продължи да отдалечава Германия от предишния й имидж на европейски шампион по икономии и да подсигури новата роля на Берлин като столицата от еврозоната, която прави най-щедри разходи за възстановяване от шока на коронакризата.

Бюджетният план предвижда Германия да се откаже от конституционното ограничение за дълга през 2021 година, което по-рано тази година парламентът вече изостави.

След 2022 г. Германия планира отново да се придържа към дълговата си спирачка, ограничавайки новия държавен дълг до малка част от брутния вътрешен продукт.

Средносрочните фискални планове на правителството предвиждат 10,5 млрд. евро нови кредити през 2022 година, 6,7 млрд. евро през 2023 година и 5,2 млрд. евро през 2024-а.

Това означава, че Германия не планира да се върне към свръхконсервативната си политика за поддържане на балансиран бюджет, отбелязва Ройтерс.

В същото време правителството планира по-строг контрол, за да гарантира, че ще постигне целите си за увеличаване на източниците си за възобновяема енергия според най-новия законопроект, който ще бъде обсъден от правителството, предаде Ройтерс.

Най-новата версия на закона, която все още подлежи на промени, включва годишни квоти за енергия от слънце, биомаса и вятър. Тези квоти редовно ще бъдат проверявани във всяка германска провинция.

Освен това на всеки две години ще бъдат преразглеждани целите за увеличаване, за да се гарантира, че Германия ще може да постигне целта си да генерира най-малко 65 процента от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 година.

Капацитетите на вятърните паркове на суша ще бъдат увеличени със средно 4 гигавата годишно през следващите години, се посочва в закона.

Германия изготвя нова версия на изключително важния си закон за възобновяемата енергия, тъй като ключови субсидии за най-старите слънчеви и вятърни паркове спират догодина.