Германия планира да изплати 22 милиарда евро на компании и на самонаетите от януари до юли догодина, за да се справят с последиците от пандемията от Ковид-19, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Освен това финансовият пакет помощи през ноември, който ще компенсира фирмите, засегнати от ограничителните мерки, ще възлиза на 14 милиарда евро, допълват източниците. Първоначално се очакваше правителството да изплати 10 милиарда евро.

Икономическите съветници на правителството, т.нар. Съвет на мъдреците, прогнозират, че икономиката тази година ще се свие по-малко от първоначално очакваното, благодарение на силното лято. Но втората вълна от Ковид-19 помрачава перспективите за растеж през 2021 година.

Като част от новия кръг мерки компаниите ще получат до 200 000 евро месечно, за да покрият фиксираните разходи като наем, а самонаетите могат да получат до 5000 евро.

Германия разполага с достатъчно финансова мощ да отпусне още спасителни мерки и стимули, ако е нужно да се преодолеят последиците от пандемията върху най-голямата европейска икономика, каза в четвъртък финансовият министър Олаф Шолц.

Германия планира да вземе на заем над 300 милиарда евро общо тази и идната година, но трябва внимателно да прецени кои мерки имат смисъл, каза още Шолц.

Брюкселският анализаторски център "Брюгел" изчислява общата сума на пряката безвъзмездна подкрепа, която Германия има възможност да предложи на компаниите и гражданите си, на 8,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 9,1 процента в САЩ.