Коронавирусът поставя на изпитание икономиката на всяка засегната държава. Нарушената бизнес среда може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове и дългосрочна загуба на растеж. Затова Европейската комисия разреши прилагането на извънредни държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката.

В България Народното събрание прие закон за извънредното положение. От гледна точка на бизнеса той не предлага достатъчно инструменти, които да защитят средните и малки компании. Сега законът получава втори шанс. След президентското вето в неделя, днес той отново ще бъде внесен за гласуване в парламента.

Заплахата за икономическа криза става глобална и другите държави в Европа вече взеха решения. Как се справят в чужбина? Вече описахме въвеждането на "Щит за икономическа стабилност" в Турция - план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от над $15 млрд. (100 млрд. лири) президентът Реджеп Тайип Ердоган въвежда извънредни мерки, като отлагане на плащанията на ДДС, социални осигуровки и кредити на фирми. Подкрепени са и възрастните - с вдигане на пенсията, раздаване на безплатни защитни средства и грижа по домовете за самотноживеещите.

Драстични мерки в защита на бизнеса предприе и Унгария. 13-ата най-посещавана туристическа дестинация в света задейства кризисен план с мотото "месото е опряно до кокала". Той е съсредоточени в подкрепа на най-пострадалия от коронавируса бранш, който в началото на годината беше на върха, а сега не съществува. Програмата е обявена на страницата на премиера Виктор Орбан във Фейсбук. "Това са само първите спешни мерки, които ще бъдат последвани от нови", обеща Орбан.

Съобщението на Виктор Орбан:

  • Изплащането на главница и лихва по заеми, предоставени на физически лица и предприятия към днешна дата, се прекратява до края на годината;
  • Краткосрочните бизнес заеми ще бъдат отпуснати до 30 юли;
  • ARP/ Обща годишна процентна ставка /total annual percentage rate ) за новите потребителски кредити, взети утре (четвъртък), ще бъде ограничен до основния лихвен процент на централната банка плюс 5 процента;

Виктор Орбан подчерта, че някои сектори на икономиката вече са в сериозни затруднения, те са в постоянна консултация и са получени първите им предложения. Туристическата индустрия и хотелиерството , развлечения, спортни и културни услуги и таксиметровите шофьори са в сериозни проблеми.

В тази област:

  • Задължението на работодателите да плащат вноски се премахва изцяло;
  • Вноските на служителите са значително намалени. Те не трябва да плащат пенсионни вноски, а здравноосигурителната премия е намалена до законоустановения минимум, който е валиден до 30 юни;
  • Данъкоплатците, които плащат данък, ще бъдат освободени от плащането на плосък данък до 30 юни;
  • В тези сектори договорите за наемане не могат да бъдат прекратени и наемите не могат да се увеличават;
  • До 30 юни няма да се плаща вноската за развитие на туризма(това е специален данък в Унгария , влязъл в сила от Януари 2020-а;

Золтан Гюлер, изпълнителен директор на унгарския Борд по туризъм:

"За 50 дни от небето до ада":

Парадоксално е, че на този ден излезе статистическият отчет за туризма през януари с обещанието за още една рекордна година: през първия месец на годината броят на гостите се увеличи с 15%, броят на чуждестранните нощувки на гости се увеличи с 22%. приходи от настаняване, 16% след данъчни продажби на гостоприемство - началникът му започна брифингът.

И тогава след 50 дни унгарският туризъм се срина и ние отидохме от небето в ада, каза той. Преди две седмици заетостта на хотелите все още беше 75%, 35% миналия понеделник, 11% в Будапеща този вторник, 15% в провинцията и "туризмът ще преустанови следващата седмица" - всички от Националния туристически информационен център (NTAK), която предоставя актуална информация за заетост.

В резултат на драматичния спад на трафика, първият хотел беше затворен в понеделник, като 75% от хотелите и курортите се затвориха през уикенда и до 95% през следващата седмица, прогнозира Золтан Гюлер. 400 хиляди души са застрашени в резултат на нарушаване на туристическата инфраструктура.

Най-важната цел е да се спестят работни места.

В тази ситуация двете най-важни задачи са да запазят живите туристически и хотелиерски бизнеси и да запазят работни места тук. Обявеният в сряда правителствен пакет служи за тези две цели, подчерта той.

Той припомни, че от 400 000 души, заети в сектора, 200 000 работят в хотелиерството, 100 000 в организиране на събития и фестивали, 60 000 в търговско настаняване, 40 000 в туристически агенции и други 100 000 работят директно в туризма, като такси и ПЪТНИК.

Обявяването на правителството за мораториум върху капиталовите и лихвените плащания помага на туризма от две страни, като не само осигурява освобождаване от плащания за бизнеса с недостатъчен капитал и в голяма полза, но и облекчава изплащането на заеми за работещите в сектора.

Целта на освобождаването на приноса на работодателя е да се даде възможност на огромното мнозинство от работниците в сектора да запазят работните си места. Според икономическите изчисления, тази стъпка ще намали тежестта на вноските на разходите за заплати на предприятието с близо 30%, като конкретен пример: в случай на средна 341 хиляди HUF супер брутна заплата (брутна заплата + вноска на работодателя), държавата ще освобождаване 103 хиляди HUF.

Световнен съвет за пътуване и туризъм (WTTC)

С до 50 милиона работни места, застрашени от Световната коронавирусна епидемия в туризма, WTTC настоява правителствата да действат сега.

Според последния призив на Световния съвет за пътуване и туризъм (WTTC) епидемията може да намали глобалния туризъм с цели 25 процента през 2020 г. - сякаш е загубила три месеца общи приходи.

WTTC припомни, че австрийските и брюкселските авиолинии наскоро потвърдиха, че временно ще преустановят полетите, докато други ще намалят разписанията си с 80 на 90 процента. Сериозността на кризата е безспорна - цитирана в статията на blueswandaily.com.

Превод: БСК