Коронавирусът поставя на изпитание икономиката на всяка засегната държава. Нарушената бизнес среда може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове и дългосрочна загуба на растеж. Затова Европейската комисия разреши прилагането на извънредни държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката.

В България Народното събрание прие закон за извънредното положение. От гледна точка на бизнеса той не предлага достатъчно инструменти, които да защитят средните и малки компании. Сега законът получава втори шанс. След президентското вето в неделя, днес той отново ще бъде внесен за гласуване в парламента.

Заплахата за икономическа криза става глобална и другите държави в Европа вече взеха решения. Как се справят в чужбина? Вече описахме въвеждането на "Щит за икономическа стабилност" в Турция - план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от над $15 млрд. (100 млрд. лири) президентът Реджеп Тайип Ердоган въвежда извънредни мерки, като отлагане на плащанията на ДДС, социални осигуровки и кредити на фирми. Подкрепени са и възрастните - с вдигане на пенсията, раздаване на безплатни защитни средства и грижа по домовете за самотноживеещите.

Драстични мерки в защита на бизнеса предприе и Унгария. 13-ата най-посещавана туристическа дестинация в света задейства кризисен план с мотото "месото е опряно до кокала". Той е съсредоточен в подкрепа на най-пострадалия от коронавируса бранш, който в началото на годината беше на върха, а сега не съществува. "Това са само първите спешни мерки, които ще бъдат последвани от нови", обеща премиерът Виктор Орбан.

Далеч пред България в мерките вече е и Северна Македония. Съседите може и да ни се молят за една опаковка от "лекарството, което Мутафчийски раздаде на болниците", но през това време активират спасителен план за 200 млн. евро. Той се състои от 15 ключови мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса в условията на пандемията от коронавирусна инфекция. 

Също като Турция и Унгария, Северна Македония насочва внимание в две взаимосвързани посоки - стимулира засегнатия от кризата бизнес, за да запази работните места, като в същото време гарантира минималния жизнен стандарт на служителите и осигурява допълнителна помощ за пенсионерите. Банката за развитие дава безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро и също така отпуска други 50 милиона евро с обща лихва не по-висока от 1%. Банките са задължени да отсрочат с 3 месеца всички заеми на граждани и фирми, засегнати от кризата. Значителен финансов ресурс е отделен и за защита на свободата на словото. Всички служители, ангажирани в медия, ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си през април и май.

Ето ги всички 15 мерки за защита на бизнеса и работните места в Северна Македония:

1. Всеки работник в частна фирма, засегната от кризата, ще получи по една минимална работна заплата за месеците април и май. Работниците ще получат по 14 500 денара (около 461 лв. - бел.ред.). Компаниите ще плащат собствени вноски за заплати, както и данък върху доходите на физическите лица. Държавата очаква работодателите да изплатят повече средства на работниците си, но това е пожелателно. Сред подмярка на тази точка са включени забрани компаниите да си разпределят дивиденти и бонуси в условията на криза, като тази мярка ще важи поне до края на 2020 г. Основна цел на държавата е работниците да запазят работните си места.

2. Всеки гражданин, останал без работа поради кризата, ще получава месечна парична помощ в размер на половината от досега получаваната заплата. За база на изчисление ще се взима предвид доходът на работника за последните 24 месеца.

3. Намаляват се заплатите на всички държавни служители, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация, които в условията на криза ще получават само минималната работна заплата. Става въпрос за депутати, премиерът, вицепремиерите, министрите, кметовете, директори на държавни и общински дружества, съдии, прокурори и общински съветници, които ще получават минимална заплата в размер на 14 500 денара.

4. Служителите в публичния сектор, публичната администрация на държавно и местно равнище ще получат минимална нетна заплата от 14 500 денара за месеците април и май. Тази мярка няма да бъде прилагана за лекари, медицински и помощен персонал, полицейски служители и войници, както и други лица в бранша, които активно се борят срещу разпространението на вируса.

5. Прекратява се заплащането на президенти, общински съветници, управители на общински и държавни дружества и други публични институции, когато те участват в допълнителни комисии, сформирани от изпълнителната или местната власт. Сега не е времето да се печели, допълни премиерът.

6. 7000 денара на домакинство за лица без работа или лица, които са били част от сивата икономика. На тези хора ще бъде осигурен и улеснен достъп до системите за социална защита през април и май. (7000 денара са около 222 лв. - бел.ред.). За по-голяма защита на по-бедните, държавата ще им изплати енергийни надбавки за април и май.

7. Законът за правоприлагането се прекратява до края на юни - съдебните изпълнители ще бъдат задължени да спрат предприемането на каквито и да е действия по принудителното изпълнение.

8. Разсрочване на заеми - банките са задължени да отсрочат всички заеми на граждани и фирми, засегнати от кризата, за три месеца. Това означава, че априлският заем на вноска ще бъде изплатен през юли.

9. Наемателите на жилища за социално слаби са освободени от плащането на наем, а ако са закупили жилищата - освободени са от плащането на лизинговите вноски по кредита си. Правителството препоръчва и на наемодателите на пазарен принцип да направят същото и да отложат наемите на своите наематели.

10. Допълнителни безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро - банката за развитие в Северна Македония, освен 5,7 милиона евро, ще издаде допълнителни 6 милиона евро безлихвени заеми на компаниите при вече обявените условия, а лихвите ще бъдат покрити от правителството.

11. Нови 50 милиона евро евтини заеми чрез търговски банки - в допълнение Банката за развитие в Северна Македония ще лансира 50 милиона евро на евтини заеми чрез търговски банки в размер от 3000 до 90 000 евро с обща лихва не по-висока от 1%. Ако лихвеният процент скочи до 1.5%, то държавата ще покрие разликата от 0.5%.

12. Закон ще забрани на компаниите да фалират по време на кризата - независимо дали искането за фалит е заведено от кредитор, банка или от самата компания, фалитът ще бъде забранен по време на кризата.

13. Помощ за медийни работници и медии - всички служители, ангажирани в медия, ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си през април и май.

14. Помощ за спортисти и художници - всички спортисти, ангажирани със спортни асоциации и клубове, ще бъдат подпомогнати с 14 500 денара през април и май. 141 художника на свободна практика ще получат минимална заплата за април и май.

15. По-голяма възможност за пенсионери, хора с увреждания и бременни жени - разрешава се на възрастни хора, лица с увреждания и бременни жени да пазаруват на спокойствие в хранителните магазини и аптеки във времето от 7.00 до 9.00 всяка сутрин.