Германски съд съобщи, че в деловодството му е входиран иск от руския държавен петролен гигант "Роснефт" (Rosneft) относно изземването от страна на германското правителство на неговите дъщерни дружества (които оперират различни мощности за преработка на суров петрол), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Жалбата, която е насочена срещу министерството на икономиката на Германия, в момента се обработва, според говорител на съда в източния град Лайпциг, който отказа да даде повече подробности.

Берлинската адвокатска кантора, която представлява "Роснефт", твърди, че не са изпълнени условията за държавно попечителство (управление).

В средата на септември Германия пое контрола над три руски рафинерии в страната, за да гарантира енергийната сигурност преди ембаргото върху петрола от Русия да влезе в сила през следващата година. Министерството на икономиката заяви тогава, че Rosneft Deutschland GmbH и RN Refining & Marketing GmbH ще бъдат поставени под управлението на Федералния енергиен регулатор на Германия, съобщи тогава Асошиейтед прес.

По същото време Москва обвини Германия, че е предприела "принудително отчуждаване" на своите германски филиали. От "Роснефт" нарекоха изземването на инфраструктурата на петролната си рафинерия (в Швет) "незаконно".

"Роснефт" посочи, че решението на Берлин означава, че вече не е възможно да се "гарантира промишлената и екологична безопасност на рафинерията", но добави, че е готова да преговаря за нов договор с германското правителство при определени условия.

Министерството на икономиката на Германия, цитирано от ДПА, заяви, че знае за делото, но че все още не е получило никакви книжа по него. Оттам посочиха, че действията им от миналия месец са следствие от правомощия, дадени им от Закона за енергийната сигурност, защото са били застрашени доставките.