Инфлацията в Германия през юли е преминала над 3-процентовия праг за първи път от август 2008 година, съобщи днес Федералната статистическа служба (Дестатис), цитирана от ДПА и БТА.

Потребителските цени са с 3,8 на сто над нивото от същия месец на миналата година, сочи предварителната оценка на ведомството.

За първи път от август 2008 година годишната инфлация в най-голямата европейска икономика е по-висока от 3 процента.

По време на финансовата и икономическа криза показателят многократно надхвърляше 3 процента, припомня ДПА.

Какво вдига инфлацията (не само в Германия)

Поскъпването на енергията и вдигането на ДДС са тласнали инфлацията в Германия над 3-процентовия праг през юли.

Недостигът на суровини е значителен проблем за германския промишлен сектор, наред с поскъпването на енергията, алармира преди няколко дни шефът на Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (DIHK) Петер Адриан, цитиран от ДПА.

Цените на енергията и суровините в момента са основният риск за промишлените предприятия, подчерта Адриан.

По думите му компаниите се чудят колко дълго ще продължи тази ситуация.

Програмите за насърчаване на икономиката в САЩ и Китай създават силно търсене, което доведе до значителен растеж на цените и недостиг на редица суровини, добави той.

Ако искате да построите сграда в Германия, се сблъсквате с над 30 процента по-високи цени, а при стоманата - понякога и до 100 процента.

Това се превърна в истински проблем, изтъкна шефът на промишлено-търговските камари.

Адриан коментира, че отрасълът следи внимателно случващото се, за да разбере дали става дума за временно явление или сигнал за дългосрочна инфлация.

Докъде ще стигне ръстът

Икономистите прогнозират, че ускоряването на инфлационния темп ще продължи и през идните месеци, до голяма степен в резултат на възстановяването на по-високите ставки на ДДС.

В отговор на спадащото търсене по време на пандемията от коронавируса правителството намали тези ставки до 16 на сто и 5 на сто през втората половина на 2020 година спрямо предишните 19 процента и 7 процента.

Инфлацията в Германия може временно да достигне 4% към края на годината, съобщи германската централна банка Bundesbank в месечния си доклад през май.

Новата (към оня момент) прогноза отбеляза значително увеличение от очакванията за около 3 процента (валидни за времето от преди прогнозата) и ще налее масло в дебата за възвръщане на ценовия натиск в еврозоната.

Както вече се разбра Европейската централна банка обяви на 22 юли нова цел за симетрична инфлация от 2 процента в средносрочен план, отказвайки се от предишната формула "близо до, но под 2 процента".

"През следващите месеци темпът на инфлация първоначално ще продължи да расте бавно", се казва в доклада на Bundesbank. Там се казва, че нарастващите разходи за суровини и транспорт, които вече са вдигнали производствените цени, в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на потребителите. Освен това обръщането - от предишно намаляване на данъка върху добавената стойност, ще увеличи цените, така че "инфлацията може временно да достигне 4 процента", се казва в доклада, който на 21 май цитира Politico.