Германия очаква бързо икономическо възстановяване с намаляването на случаите на Covid-19, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, след срещата на върха на ЕС.

"Има сравнително добри шансове за бързо икономическо възстановяване, както и за бързо връщане към предпандемичните нива", отбеляза тя.

"Всичко обаче ще зависи от това дали ще направим максимално възможното, за да предотвратим четвърта вълна на пандемията, която би ни върнала назад", предупреди канцлерът.

До 2022 г. Германия ще възстанови силите си, прогнозира преди месец министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Най-голямата европейска икономика се сви с почти 5% през миналата година, тъй като развитието на цели сектори бе задържано заради пандемията.

Връщане към нормалността

Компанията за пазарни проучвания GfK същевременно съобщи, че потребителското доверие в Германия продължава да расте с отслабването на ефекта от коронавирусната пандемия. Внимателно следеният индекс на GfK за потребителското доверие е достигнал най-високото ниво от август 2020 година, предаде ДПА.

Очакванията за подобряване на икономическата ситуация в Германия отново са нараснали силно миналия месец - до 58,4 пункта, което е най-високата стойност на показателя от 10 години.

Като цяло обаче потребителските настроения остават под средните нива в дългосрочен план. Индексът отчита намеренията на потребителите да купуват скъпи стоки и очакванията им за динамиката на доходите.

GfK подчетава факта, че потребителите, които са ваксинирани срещу коронавируса, показват по-голяма увереност за бъдещето от неваксинираните.

Около 42 процента като цяло продължават да възприемат пандемията като голяма икономическа заплаха, докато сред напълно ваксинираните само 28% имат икономически притеснения заради коронакризата.


Пандемията в Германия

Нивата на новозаразените с Covid-19 са окуражаващо ниски, но случаите с варианта Делта се увеличават и страната трябва да вземе правилното решение, за да не излага на риск постигнатото, заяви Ангела Меркел. "Пандемията още не е приключила. Все още вървим по тънък лед", подчерта тя.

Канцлерът призова гражданите да се държат отговорно и да спазват режима за хигиена и носене на маски.

Почти 32 процента от населението на Германия са вече напълно ваксинирани срещу Covid-19. Около 42 милиона души - или 51,2 процента от германското население, са получили първа доза ваксина, а 31,6 процента са ваксинирани и с двете дози.

Започнала в края на миналата година, ваксинацията първоначално напредваше бавно, но набра скорост, след като приоритетното ваксиниране на хора въз основа на възраст или професия отпадна и станаха налични повече дози.


GfK прогнозира осезаемо възстановяване на частното потребление през втората половина на 2021 година, като вътрешното потребление отново ще има положителен принос за цялостната икономика.

Досега растежът бе подхранван основно от износа, особено на стоки за Китай и САЩ.

"Все повече оставяме локдауна зад гърба си", заключава анализаторът в GfK Ролф Бюркъл.

Икономическият институт Ifo оптимистично констатира днес, че очакванията на германските износители са най-високи от десетилетие.

Индексът на института за очакванията на износителите се е повишил до 26 пункта - най-високото ниво от 2011 година. Според експертите растежът се дължи на наваксването след ограниченията, наложени заради коронакризата.

Показателят е с 3,5 пункта над нивото си от месец май. Преди година той бе в негативната територия.

На практика всички сектори очакват увеличаване на износа, отбелязва президентът на института Клеменс Фуест. Той посочва най-вече автомобилостроителите и производителите на храни, при които очакванията са се възстановили след спада през май.

Браншовете на електрониката и машиностроенето показват продължаваща положителна тенденция, а производителите на облекло са единственото изключение с негативни очаквания.

Преди месец министърът на икономиката на страната Петер Алтмайер прогнозира, че германската икономика ще нарасне между 3% и 4% тази година с отпадането на ограниченията за коронавирус. До 2022 г. Германия ще възстанови старите си сили", изрази очакванията си той в коментари пред германския таблоид Bild, предаде DW.

"Нашите мерки влизат в сила, милиони хора са ваксинирани, броят на заразените намалява, динамиката на пандемията е нарушена. Ето защо все повече и повече региони започват да се отварят. Стъпка по стъпка се връщаме към нормалността, каза тогава Алтмайер.