В Киев усетиха заплаха - според украинска компания без руския петрол икономиката на страната може да колабира и е застрашена дори националната сигурност, пише издаваният в Русия в. "Газета".

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че се забранява износът на петрол и петролни продукти от Русия в Украйна. Това е ответна мярка след неотдавнашното разширяване на санкциите срещу Москва от страна на Киев, пояснява вестникът.

Медведев съобщи, че е подписал постановление за ограничаване на руския износ на въглища, петрол и петролни продукти за Украйна. Москва разширява и забраната за внос в страната на отделни видове украински стоки - продукти на украинското машиностроене, леката промишленост, металообработването, "чиято обща стойност миналата година е била близо 250 милиона долара". Според премиера ред руски стоки, включително горива, от 1 юни т. г. ще може да се изнасят в Украйна само с отделни разрешителни.

Забраната за износ на руски петрол и петролни продукти в Украйна може да предизвика колапс на тамошния горивен пазар и в цялата икономика, да подкопае националната сигурност, цитира "Газета" коментар на нефтопреработвателната компания "Укртатнафта".

Предприятието се кани да преработва занапред повече суровини, идващи от каспийските находища, за да осигури на Украйна петролни продукти в необходимите количества. Същевременно "Укртатнафта" призовава властите в Киев да подпомогнат всички рафинерии от страната да увеличат производството.

По официални данни, цитирани от агенция УНИАН, през 2018 г. Украйна е внесла петролни продукти за 5,54 милиарда долара. Според руските митници федерацията е изнесла миналата година в Украйна стоки за 9,5 милиарда долара, близо половината от които представляват минерални продукти - главно петрол и въглища.

Експерти на "Газета" очакват новите ограничения, наложени от Москва, да се отразят негативно върху украинската икономика и да увеличат зависимостта й по-специално от беларуските петролни доставки. Украйна внася петрол и от Литва, напомня вестникът.

Аналитици на Блумбърг изчислиха, че украинската икономика влиза в топ 10 на "най-нещастните" в света наред с тези на Гърция и Уругвай. За "най-нещастна икономика" бе провъзгласена Венецуела, а Украйна зае 6-ото място в класацията. Според агенцията тези страни преживяват тежки икономически сътресения и демонстрират "нищожен напредък в усилията да обуздаят поскъпването и да върнат хората на работа", добавя "Газета".