Строителството на газопровода между България и Гърция ще свърши в края на месец юни, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери днес по обед изграждането на интерконектора България - Гърция край старозагорското село Малко Кадиево.

По думите на Петков през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов. Инвестиционното решение за реализацията на проекта е прието през 2015 г. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава с Българския енергиен холдинг, и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon.

По думите на министър Николов има възможност да се увеличи капацитета от три на пет млрд. куб.м на година, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече с акционер с 20 на сто дял.

Министър-председателят коментира актуалните политически теми. Във връзка с лидера на опозиционната партия ГЕРБ и бивш премиер на страната Бойко Борисов, който беше задържан снощи в дома си, след като МВР съобщи, че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, Петков каза:

„Искам да поздравя МВР, че са свободни да действат в посока, в която законът им дава възможност. Да не ги е страх да направят нещата, които по закон те трябва да направят, защото това е единственият начин в България да имаме промяна, когато недосегаемите вече не са над закона“.

От думите му стана ясно още, че изпращането на оръжие в подкрепа на Украйна „не може да е решение на министър-председател или Министерския съвет, а трябва да има консенсус. Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжие. НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да има сигурност за тези държави”, каза Петков.

И допълни „Никой не отива на никаква война. България в момента оказва пълна подкрепа на Украйна, ще изпратим хуманитарна помощ, посрещане на бежанците”, каза министър-председателят. Кирил Петков заяви, че през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България ще бъде завършено и България ще има диверсификация на своя газ.