Гърция активно агитира в Брюксел за продължаване на строителството на газопровода "Турски поток" през гръцко-турската граница, така че този газопровод да премине през гръцка територия в Европа. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на третата солунска среща на върха, в която участват премиерите на България и Сърбия и вицепремиерът на Румъния, съобщи ТАСС.

"В настоящия момент се проучват възможността за отклонения от магистралния газопровод Ийст Мед (планирания Източно-средиземноморски газопровод, който е съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър) на Балканите и ние изтъкваме в Брюксел значителните перспективи от разширението на газопровода "Турски поток" към Гърция", каза Ципрас.

По думите му завършването на Южния газов коридор, част от който е и Трансадриатическият тръбопровод, е проект от първостепенно значение за Гърция, а също е и елемент от енергийната стратегия на ЕС. Ципрас каза, че се планира включването на ТАТ както към интерконектора Гърция-България, така и към планирания междусистемен газопровод на Гърция с Македония, за да се доставя природен газ в страните от Западните Балкани.

Проектът "Турски поток" предвижда изграждане на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и после до границата с Гърция. Дължината на морската част на тръбопровода ще е около 910 километра, а сухопътната част на турска територия - 180 километра. Първата линия от него ще е за снабдяване на турския пазар, а втората за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на двете ще е по 15,75 милиарда кубични метра на година.

Тръбопроводът Ийст Мед е на етап работа по подготовка на споразумение за строителството му. Дължината му ще е около 2000 километра и инвестициите в строителството му се оценяват на 6 милиарда евро. Маршрутът ще бъде от находището в Израел Левиафан и находището в Кипър Афродита, до Гърция и Италия. Предполагаемата проектна мощност ще е 12-16 милиарда кубични метра на година.