Предложение за съвместно европейско снабдяване с ваксини и диагностични тестове за коронавируса направиха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и представителят на Гърция в международните здравни организации Илиас Мосиалос пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", съобщи гръцката телевизия Скай.

Мицотакис предлага европейците да закупуват съвместно патентите за нови ваксини, както и за диагностични тестове, като така максимално ускорят разпространението на антивирусни средства.

На свой ред Мосиалос подчерта, че европейците трябва незабавно да купят патенти на диагностични тестове за вируса. Досега американското и британското правителство са подкрепили проучванията на фармацевтични компании за бързи диагностични тестове и така имат предимство при получаването на тестовете. Това обаче според Мосиалос би оставило извън уравнението страни като Испания и Италия, които се нуждаят от тестовете незабавно.

Ако патентите за тестовете и ваксините бъдат закупени, това ще направи възможно организирането на производството им на много места и ще позволи широкото им разпространение, заяви Мосиалос. Той каза, че ако те бъдат купени от държавни или европейски институции, това ще ги направи "обществени блага", които ще могат да бъдат разпространени без допълнителна цена.

Според Мицотакис в този момент се разработват 20 ваксини срещу коронавируса, много от които се финансират или от правителства, или от фондации. "За да бъде посрещнато това предизвикателство, европейските правителства биха могли да възнаградят производителите на ваксини, като закупят патентите им на разумни цени", подчерта гръцкият премиер.