Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма, обявиха от спасителния фонд на еврозоната. Планът беше договорен преди три години, за да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза.

"Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г. Гърция може да си стои на краката", каза в изявление председателят на Управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.

Португалският министър на финансите, който е и председател на Еврогрупата, отбеляза, че "това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез кредити и облекчаване на дълговете". Гърция договори през август 2015 г. спасителната програма с международните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

През последните три години на южната ни съседка са предоставени 61 милиарда евро в подкрепа на икономиката. Имала е на разположение още 24 милиарда, които не са били необходими.