Френски сенатор заяви днес, че неговата страна е съпричастна с "трудностите" на Кипър със съседна Турция и подкрепя усилията на Никозия да накара Анкара да спре незаконните сондажи за газ край бреговете на острова, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на сенатската комисия за външни работни и отбрана Кристиан Камбон заяви днес, че и Франция, и Европейският съюз смятат за неприемливи действията на Турция.

Камбон каза, че Франция ще защити газовите проучвания на лицензираната енергийна компания Тотал в района около Кипър, съобщи Кипърската информационна агенция.

Турски кораб извършва сондажи във водите западно от острова, които Кипър смята за своя изключителна икономическа зона. Втори турски кораб се очаква да започне проучвания на изток от острова.

Кипър обвинява Турция, че нарушава международното право и неговите суверенни права. Турция заявява, че брани правата си и тези на кипърските турци от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република върху енергийните резерви в района.