Пълзяща рецесия през различни страни и по различно време е най-вероятният икономически ефект от пандемията на коронавирус по света. Това се казва в анализ за авторитетното издание "Форбс", предаде БНТ.

Новият патоген е основен фактор за несигурност в глобалната икономика и сценариите зависят от разпространението на болестта, нейната продължителност и икономическото възстановяването след затихването ѝ.

В борбата с пандемията общественото здраве и икономиката влизат в конфликт, въпреки че силната икономика означава хигиена, чиста вода, по-добра храна и здравеопазване, отбелязва анализатор на "Форбс". Италия заделя 25 милиарда евро за справяне с извънредната ситуация.

"Първата ни цел е да запазим здравето на нашите граждани преди други конституционни интереси. Здравето наистина е приоритет4", каза премиерът Джузепе Конте.

В миналото най-острите зарази са затихвали бързо, докато по-меките се оказват трайни и пламват отново. Не е изключено коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване като настинката и грипа, разсъждава авторът на "Форбс"Бил Конърли.

Досега китайският опит сочи, че производството и транспортът се възстановяват и при този сценарий спадът ще продължи едно тримесечие, а не две, приети като знак за рецесия. Не са изключени и продължителни ефекти.

Великобритания съобщи, че взема мерки на стойност 40 милиарда лири в подкрепа на икономика, а централната банка на кралството извънредно понижи лихвите, за да помогне на бизнеса да се справи с последиците от болестта, информира Си Ен Би Си.

"Съчетанието от невъзможност за хората да работят и липсата на доставки за бизнеса означава, че за известно време нашият производствен капацитет ще се свие. Ще има отражение и върху търсенето заради намалените потребителски разходи", каза - министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак.

В общия случай хората, които не могат да работят заради въведените мерки ще имат по-малко пари, но пък заетите със стабилни доходи ще имат повече средства за харчене след края на епидемията. Така през 2020 г. се очертава пълзящо забавяне на световната икономика по места, но не и глобална рецесия. Ръстът обаче ще е по-слаб от очаквания, заключава "Форбс".