Германската икономика вероятно ще се свие с 0,1 на сто през 2020 година заради ефекта от епидемията от коронавирус, след което ще се подобри през 2021 година с нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,3 на сто. Това сочат пролетните прогнози на германския Институт за световна икономика (IfW), цитирани от Ройтерс и БТА.

На този етап е невъзможно да се изчисли точно икономическото отражение от новия коронавирус, заяви Щефан Котс, икономист в института. Той уточни, че тази прогноза зависи от множество случайности и е основана на хипотезата за отлив на пандемията към средата на годината.

От своя страна мюнхенският Институт за икономическо развитие Ифо (Ifo) обяви по-рано днес, че 56 процента от германските компании страдат от сегашната здравна криза, като най-големи са отрицателните последици за туризма и хотелиерството.

Опасенията от рецесия на най-голямата европейска икономика непрестанно нарастват от началото на кризата с коронавируса и германското правителство предупреди, че производствата, работещи за износ, които имат много голям дял в икономическата структура на страната, ще бъдат изправени пред нарушения на веригите за доставки.

Рецесия в еврозоната изглежда неизбежна, по-специално в Италия, но и като цяло във валутния съюз, прогнозира Институтът за световна икономика в проучването, публикувано на сайта му.

Очаква се БВП в еврозоната да се свие с 1 на сто тази година и отново да нарасне, но само с малко над 2 процента догодина.

Равнището на безработицата отново ще се повиши за продължителен период, а умереното увеличение на потребителските цени, отчетено напоследък, значително ще забави темп.

В световен план отрицателният ефект от коронавируса е особено силен в Европа и Азия. Очакват се също така съществени икономически загуби за нововъзникващите пазарни икономики поради резкия спад на цените на суровините. Дори при оптимистични изгледи за по-нататъшното разпространение на епидемията, растежът на световното производство през 2020 година вероятно ще намалее от 3 на 2 на сто - най-слабият растеж от Голямата рецесия през 2008-2009 година. Ако обстановката отново се нормализира, производството се очаква да нарасне с 4 процента през 2021 година.

Според Котс производството вероятно ще се свие значително в Китай през първото тримесечие на 2020 година, за първи път от епохата на Мао Цзедун. Очаква се обаче бързо възстановяване благодарение на драстичните мерки на правителството.

За момента е трудно да се определи колко тежко в действителност се отразява кризата на Италия, както и какви затруднения ще изпита еврозоната. Неизвестно е и какво ще бъде влиянието на коронавируса в САЩ, отбелязва експертът. Според него обаче има благоприятни възможности като очакваното бързо медицинско решение за контролиране на пандемията или за отражението й върху здравето.