Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) постави дълга на САЩ под наблюдение за възможно понижение, късно вчера (локално време бел. ред.), на фона на продължаващите преговорите за тавана на дълга на страната и, които предизвикват опасения сред инвеститорите на световните пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В момента агенцията дава оценката ААА на дълговите книжа на САЩ.

Действието на агенцията идва като предвестник на възможно понижение на кредитната оценка на най-голямата световна икономика, ако конгресмените не успеят да увеличат сумата, която министерството на финансите може да заема, преди да изчерпи възможностите си за поемането на нов дълг, което може да се случи още следващата седмица

Понижаването на рейтинга може да повлияе на ценообразуването на трилиони долари държавни ценни книжа.

Ходът на "Фич" съживява спомените от 2011 г., когато рейтинговата агенция "Ес енд Пи" (S&P) понижи рейтинга на САЩ до AA+ и предизвика каскада от други понижения, както и разпродажба на фондовия пазар.

От "Фич" прогнозират, че правителството на САЩ ще харчи повече, отколкото успява да събере, създавайки дефицит от 6,5 на сто от БВП през 2023 г. и 6,9 на сто през 2024 г.

Преговорите по въпроса за тавана на дълга между демократите и републиканците продължават и днес. По последна до момента информация на АФП президентът на САЩ Джо Байдън е готов на повече ограничения на обществените разходи, за се избегне дефолт на САЩ. Байдън е направил предложение на републиканеца Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, относно някои съкращения на разходите, които биха облекчили държавните разходи с над 1 трилион долара за 10 години, заяви запознатият източник. Това щяло да бъде в допълнение на вече обещаното от Байдън намаляване на дефицита на 3 трилиона долара за 10 години.