Европейската комисия (ЕК) обяви третата покана към европейските дружества да регистрират своите нужди от закупуване на газ чрез механизма AggregateEU, който дава възможност за съвместно закупуване на газ на международния пазар. Това съобщиха от Представителството на ЕК у нас.

От ЕК посочват, че този трети кръг се основава на успеха на двете предишни тръжни процедури, обявени по-рано през тази година, в които е събран общ обем от 27,5 милиарда кубични метра европейско търсене на газ. От този обем 22,9 милиарда кубични метра са предоставени от надеждни доставчици, се отбелязва в съобщението.

За третия кръг европейските дружества разполагат със срок до 27 септември, за да отговорят на поканата за обединяване на търсенето. След това заявките за газ ще бъдат обединени и колективното търсене ще бъде обявено на световния пазар на 3 и 4 октомври, за да могат международните доставчици да представят офертите си за доставка на европейските клиенти. Потенциалните купувачи ще могат да представят своето търсене на газ, който да бъде доставен между декември 2023 г. и март 2025 г.

"Тази година посрещаме предстоящата зима много по-подготвени от гледна точка на сигурността на енергийните доставки - нашите хранилища за газ са почти пълни, източниците ни на доставки са по-диверсифицирани, а енергията от възобновяеми източници играе по-важна роля в енергийния микс", каза изпълнителният заместник-председател на ЕК Марос Шефчович, цитиран в съобщението.

"Положението на пазара на газ обаче остава напрегнато. Трябва да останем бдителни и да продължим съвместните си покупки на газ, за да гарантираме стабилни и достъпни доставки. Ето защо призовавам европейските дружества да обединят силите си и да работят заедно, за да се гарантира, че ще преминем без рискове през този зимен период, започвайки същевременно да се подготвяме и за следващия", заяви Шефчович, цитиран от БТА.

Обединяването на търсенето и съвместното закупуване на газ са водещи инициативи на енергийната платформа на ЕС, създадена с цел насърчаване на диверсификацията на газовите доставки в ЕС след нахлуването на Русия в Украйна и колективното решение на ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски изкопаеми горива, се отбелязва в съобщението.