Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди днес за рисковете, ако бъдат спрени прекалено рано бюджетните помощи в еврозоната, тъй като това може да забави икономическото възстановяване и да тласне към неплатежоспособност компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

След спешно отпуснатите от правителствата милиарди евро в подкрепа на икономиката, едно внезапно прекратяване може да доведе до по-тежко свиване на икономиката, отколкото през първата вълна от пандемията, посочва ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност.

Същевременно ЕЦБ предупреди, че продължаване на мерките за прекалено дълъг период би могло да спре растежа в дългосрочен план и да постави в опасност финансовата стабилност, като поддържа "на кръвопреливна система" компании с недобри резултати и благоприятствайки неправилно разпределяне на капиталите.

Какво включва подкрепата

Мерките за помощ включват държавни гаранции за банковите заеми и мораториуми за тяхното погасяване, освен механизмите за частична безработица, отлагане на някои плащания и подкрепа за отделни сектори.

Ако тези помощи спрат внезапно, най-засегнатите от ограниченията компании, като ресторантьорството, може да се изправят пред тежки проблеми с платежоспособността или по-трайни дисбаланси на икономическия си модел, докато останалата част от икономиката ще се подобрява, допълва финансовата институция.

Тази опасност от верижни фалити се изостря допълнително, тъй като много компании, домакинства, но също и държави се оказват силно задлъжнели в резултат на първата вълна от пандемията, изтъкват авторите на доклада.

Експозицията на банките към частния и публичния дълг доведе до това, че те заделиха още провизии през 2020 година за риск от непогасени дългове.

ЕЦБ очаква рентабилността на банките да остане надеждна, отбелязва нейният вицепрезидент Луис де Гиндос, цитиран в комюнике.

Правителствените помощи остават от съществено значение, но те трябва да останат насочени към икономическата подкрепа, свързана с пандемията, за да се избегнат проблеми с поносимостта на дълга в средносрочен план, изтъква централният банкер.

И тук АФП припомня препоръката капиталът да се насочва към компании с шанс за висока ефективност.

В предишния си доклад през май ЕЦБ казва, че опасността от разпадане на еврозоната може да възникне отново с разрастване на държавната задлъжнялост в повечето страни за справяне с отражението от коронавируса.

Този риск през ноември вече не се споменава, а Европа търси решение за приемането на историческия план за икономическо възстановяване на стойност 750 милиарда евро, блокиран от Унгария и Полша.

Съществуват съществени краткосрочни рискове, свързани с оттеглянето на политическата подкрепа, но средносрочните рискове "от продължителна политическа подкрепа също не бива да бъдат пренебрегвани", допълва ЕЦБ.