С настъпването на новата 2024 г. инвеститорите на световните пазари се опитват да предвидят какво ще им донесе тя. Ще се стигне ли до нови геополитически трусове и турбуленции или през тази година бизнесът им ще бъде по-предвидим? На този въпрос се опитват да отговорят анализатори от инвестиционните подразделения на две европейски банки - "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Саксо банк" (Saxo Bank).

Ситуацията в САЩ и в еврозоната

В началото на 2024 г. повечето инвеститори са единодушни, че икономиката на САЩ вероятно ще изпадне в лека рецесия около средата на годината.

Ако обаче вземем предвид, че единодушните прогнози често са погрешни, може да предположим два сценария на развитие на ситуацията през тази година, посочва датската инвестиционна банка "Саксо".

Едната вероятност е САЩ и други водещи икономика да изпаднат в тежка рецесия, тъй като е възможно високите лихвени проценти и поскъпналото кредитиране да започнат да потискат бизнес активността и да доведат до отрицателен икономически ръст.

Другата възможност е през 2024 г. да се стигне до ускоряване на растежа в световната икономика.

Водещите икономики в Европа продължават да се представят лошо, въпреки че се стабилизират в условията на лека рецесия, докато икономиката на САЩ остава устойчива, посочва "Саксо".

Приема се, че една страна е изпаднала в техническа рецесия, ако в продължение на две последователни тримесечия е отчетен спад на брутния й вътрешен продукт (БВП).

От своя страна анализатори от германската "Дойче банк" предвиждат растежът на световната икономика да се понижи до 2,4 на сто на годишна база през 2024 г. от 3,2 на сто през 2023 г.

Дори и това твърде забавено нарастване на глобалната икономика се очаква да бъде постигнато предимно благодарение на очаквания годишен икономически растеж през идната година на най-големите развиващи се икономики - Китай (4,7 на сто) и Индия (6 на сто).

Експертите от "Дойче банк" Давид Фолкертс-Ландау и Джим Рийд прогнозират много слаб растеж на икономиката на еврозоната (0,2 на сто) през 2024 г.

"Еврозоната е в състояние на стагнация, която ще продължи до средата на 2024 г., когато се очаква да започне бавно възстановяване на икономиката й". Европейската централна банка, която през септември повиши основните си лихвени проценти до рекордните нива от между 4 на сто и 4,75 на сто, "вероятно от юни до края на 2024 г. ще ги намали със 100 базисни пункта (1 на сто)", посочват анализаторите от "Дойче банк".

Те отбелязват, че все още съществува "висок риск лекият икономически спад да се превърне в по-дълбока рецесия".

Анализаторите предвиждат икономиката на САЩ да изпадне в лека рецесия през първото тримесечие на тази година. Те очакват, че американският БВП ще нарасне само с 0,6 на сто през 2024 г. при прогнозен растеж от 2,4 на сто за 2023 г.

Експертите очакват Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да отговори на забавения икономически растеж с понижение на основните лихвени проценти. Очаква се да бъдат намалени със 175 базисни пункта (1,75 на сто) от сегашните нива от 5,25 - 5,50 на сто.

Световната икономика през 2024 г.

Анализаторите от датската инвестиционна банка "Саксо" открояват следните ключови въпроси, които ще определят развитието на световната икономика през тази година:

1. Ще се окаже ли инфлацията устойчиво висока на фона на повишени заплати в редица икономически сектори, което ще принуди водещите централни банки да поддържат високи лихвени проценти за по-продължителен период?

2. Какво влияние върху икономиката ще окажат изборите, които ще се проведат през 2024 г. в над 70 държави в целия свят? Сред тях се открояват президентските избори в САЩ (ноември) и Русия (март), както и за Европейския парламент през юни.

Ще бъдат ли изненадани пазарите от някои изборни резултати и ще се увеличат ли геополитическите рискове?

3. Ще успеят ли технологичните компании в САЩ да оправдаят оптимистичните очаквания за ръст на печалбите или през 2024 г. ще стане болезнено ясно, че инвеститорите отново са се увлекли?

4. Ще продължи ли възходът на технологиите с генеративен изкуствен интелект?

5. Ще изпадне ли световната икономика в рецесия или растежът й ще се ускори отново? Съществува риск за икономически спад и в еврозоната, и в САЩ, но решаваща за глобалните пазари е ролята на китайската икономика, посочва "Саксо".

6. Производството на електрически превозни средства ще запази ли възходящия си ръст и през 2024 г.? Дали годината ще сложи началото на края на двигателите с вътрешно горене и на изкопаемите горива, които ги задвижат? Каква ще е реакцията на водещите производители на петрол, сред които са Саудитска Арабия и Русия?

7. Дали развиващите се икономики ще се завърнат ударно на финансовите пазари или за пореден път ще разочароват инвеститорите?

8. Ще приключи ли войната в Близкия изток и ще успее ли Украйна да получи достатъчно подкрепа от САЩ и от Европейския съюз, за да избегне загубата на още територии. Как през 2024 г. ще се отразят на световната икономика западните санкции срещу Русия, наложени заради военната й агресия в Украйна?

9. Централната банка на Япония ще запази ли и през тази година свръхлибералната си парична политика, на много ниски и дори отрицателни лихвени проценти, или ще предприеме курс на лихвена нормализация?

Инвеститорите в целия свят очакват отговорите на тези въпроси, но трябва да имат предвид, че във всеки един момент е възможно да настъпят геополитически трусове или турбуленции на финансовите и фондовите пазари. Поради това трябва да са готови за настъпването на неочаквани събития, които може да разтърсят пазарите и през новата 2024 г., посочват анализаторите.