Икономиката на САЩ "определено" се е насочила към "меко кацане" благодарение на "решителността" на Управлението за федерален резерв към укротяването на инфлацията въпреки неудобството от по-високите лихвени проценти. Това заяви в интервю за Си Ен Ен управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БТА.

Стъпките на УФР доведоха "до желаното въздействие, без да тласка икономиката към рецесия", посочи още Георгиева, цитирана от Блумбърг и Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ посочи, че в следствие на устойчивия пазар на труда хората имат работа и че могат да очакват понижаване на лихвите тази година "защото инфлацията се понижава".

Георгиева отново коментира възможността за негативния сценарий, при който световната икономика се фрагментира на лагери, заради търговското противопоставяне между САЩ и Китай. По думите й това ще коства около 7 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП), каквато оценка тя даде и в средата на миналата година.

"Така че всички ние е по-добре да намерим начини да намалим разногласията, да се концентрираме върху опасенията за сигурността, които са реални и смислени, а не да се впускаме без особено желание в допълнителни действия за фрагментиране на световната икономика. Така ще се окажем с по-малък дял", допълни Георгиева.

Като цяло управляващият директор на МВФ очаква икономиката на света да нарасне с около 3 на сто през тази година. Думите й са в синхрон с прогнозата на Фонда от октомври, когато в доклада "Преглед на световната икономика: Преодоляване на глобалните различия" бе записан ръст от 2,9 на сто за 2024 г.

На въпрос относно перспективите Доналд Тръмп да стане отново президент, Георгиева каза, че "политиците трябва да помогнат на тези, които са пострадали от глобализацията или рискуват да разпалят негодувание и изолационизъм" . По думите и "ще видим в Съединените щати, в Европа, навсякъде отпор срещу това, което ни прави по-богати и по-сигурни - интегрирана глобална икономика".

Киристалина Георгиева коментира и икономиките на Украйна и Русия - двете страни, които са във война след инвазията на Москва.

По думите й икономиката на Украйна е отбелязала забележителен ръст от 4,5 на сто, а инфлацията е 5,1 на сто, като това предизвиква завист в някои от конкурентите й. Една от причните е, че просто украинците "стават и отиват на работните си места", независимо от военното положение в страната.

По отношение на Русия тя посочи, че икономиката на страната е военна, тя прилича много на тази от "Съветския съюз" с повишено производство, подпомагано от публични средства и свито потребление. Георгиева посочи, че погледнато дългосрочно проблемите за руската икономика предстоят, защото тя е загубила достъп до технологии.