Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес, че Европейският съюз започва разследване на субсидиите за електрически автомобили, идващи от Китай, предадоха световните агенции и БТА.

Световните пазари са наводнени с евтини китайски електромобили, каза Фон дер Лайен в речта си "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. По думите й цените на китайските електромобили се поддържат изкуствено ниски чрез субсидиите.

Цената се поддържа изкуствено ниска от "огромни държавни субсидии", което води до изкривяване на пазара в ЕС, отбеляза председателката на ЕК, цитирана от ДПА.

Европа е отворена за конкуренция, a не за нелоялна надпревара, каза още Фон дер Лайен.

В същото време е "жизненоважно да поддържаме отворени линии за комуникация и диалог с Китай", добави председателят на Еврокомисията.

Фон дер Лайен включи във външнотърговския аспект на изказването си и отношенията с други пазари на трети страни.

Европейският съюз трябва да опита още тази година да сключи търговски споразумения с Австралия, Мексико и южноамериканския блок "Меркосур", Индия, Индонезия,  заяви председателката на ЕК.

По думите на Фон дер Лайен ЕС трябва да разшири партньорствата си с определени държави, за да засили достъпа си до ключови материали и суровини и до края на годината и трябва да организира първата среща с партньорите си от т. нар. "клуб за ключово важни суровини".

В помощ на бизнеса

Фон дер Лайен съобщи също така, че ще назначи специален пратеник, който да помага на малките и средни предприятия в борбата им с бюрокрацията.

"За всеки елемент от законодателството ние правим проверка за конкурентоспособност с помощта на независими експерти", заяви тя. "Още следващия месец ще излезем със законодателни предложения за намаляване на задълженията за отчетност на европейско ниво в рамките на 25 на сто".

Европейските компании отдавна предупреждават, че ЕС рискува да изгуби надпреварата в сектора на иновациите заради сложното си законодателство, особено в сферата на енергийния преход.

Във връзка този преход Фон дер Лайен каза, че ЕС ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергия.

"Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в ЕС. Ще се фокусираме върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки", каза председателката на ЕК.

Във връзка с инфлацията Фон дер Лайен призна, че връщането към целта от 2 на сто в еврозоната "ще отнеме време". Тя допълни, че "запазването на високата инфлация е голямо икономическо предизвикателство" за континента.

"Кристин Лагард и Европейската централна банка (ЕЦБ) работят неуморно за ограничаване и потушаване на инфлацията", изрази задоволството си Фон дер Лайен в навечерието на очакваното решение за запазване или ново повишение на лихвите.

Отчетената инфлация в еврозоната през август 2023 г. бе 5,3 на сто, след като достигна 10,6 на сто през октомври 2022 г.