Четирима еврокомисари напуснаха предсрочно Европейската комисия или са в процес на оттегляне от нея, двама от тях са заместник-председатели: Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер. В това време напред излиза нов български еврокомисар - Илиана Иванова.

Маргрете Вестагер, която в ЕК отговаря, за политиката по конкуренция, излиза в неплатен отпуск, съобщи институцията. Вастагер е уведомила председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че е предложена от правителството на Дания за ръководител на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка. Вестагер е поискала неплатен отпуск до края на кампанията, предаде БТА.

Фон дер Лайен е дала разрешение, като е отбелязала, че Вестагер остава подчинена на европейските договори и правилата за поведение на еврокомисарите, се допълва в съобщението. В отсъствието на Вестагер управлението на дейностите за цифровия преход поема зам.-председателката на ЕК Вера Юрова, по въпросите на конкуренцията ще отговаря еврокомисарят Дидие Рейндерс. Иновациите и научните изследвания ще бъдат възложени на зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, докато не бъде назначен нов еврокомирар на мястото на Мария Габриел, допълва комисията.

В първия ден на месеца нидерландският външен министър Вопке Хукстра подаде оставка, след като бе номиниран за еврокомисар по въпросите на климата. Това става след като Франс Тимерманс се оттегли от Еврокомисията, за да участва в в парламентарните избори в Нидерландия.

Преди дни се разбра, че еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество Юта Урпилайнен обмисля дали да се оттегли от Европейската комисия. Все още няма решение и Урпилайнен засега остава пълноценен член на ЕК.

През август Урпилайнен съобщи, че до ноември ще обмисли поканата на председателката на Социалдемократическата партия на Финландия Сана Марин да участва в президентските избори в страната, насрочени за следващата година.

Ако Урпилайнен се оттегли от ЕК, ще стане четвъртият еврокомисар, прекратил мандата си предсрочно след Мария Габриел, Франс Тимерманс, които също избраха да се насочат към националната политическа сцена, и Маргрете Вестагер, която все пак избира международна европейска институция.

ЕК с председател Урсула фон дер Лайен ще работи до следващата есен, когато се предвижда избор на нов екип на Еврокомисията след изборите за евродепутати през юни.

Междувременно кандидатът за български еврокомисар Илиана Иванова бе изслушана вчера от евродепутатите. Очаква се оценката за нейното представяне да бъде съобщена по-късно днес.