Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчертаха  и осигуряването на неговата сигурност по време на посещение на газова платформа, предаде ДПА.

Премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре, Урсула фон дер Лайен, Йенс Столтенберг и шефът на Equinor Андерс Опедал посетиха днес платформата за добив на газ Troll A в Тролфелтет (Trollfeltet) в Норвегия - най-голямата в Северно море.

НАТО е засилила присъствието си в Северно море, Балтийско море и на други места, заяви Столтенберг в свое изказване от мястото и посочи кораби и самолети от съюзниците от НАТО, които охраняваха платформата.

След взривовете на тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море миналата година ЕС и НАТО активизираха усилията си да осигурят сигурността на критичната инфраструктура.

"В един по-опасен свят, в един по-непредвидим свят, е още по-важно да сме обединени и да подсигурим тази изключително важна за нашите икономики, ежедневие и сигурност инфраструктура", каза още Столтенберг.

Норвегия увеличи износа си на газ за Европа, след като руският президент Владимир Путин ограничи доставките на газ към ЕС с 80% в отговор на подкрепата на блока за Украйна след началото на руската инвазия.

"Това наистина ни помогна през зимата и сме благодарни за него", заяви Фон дер Лайен.

Газовото находище Troll, в което се съдържат около 40% от газовите резерви на Норвегия, е смятано за централен стълб на норвежкия добив на природен газ, посочва ДПА.

След увеличаването на доставките сондажната площадка Troll A осигурява между 30% и 40% от норвежкия газов износ за Европа или 10% от европейското газово потребление, заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре, който също участва в посещението.

Посещението на офшорната платформа не беше публично оповестено предварително от съображения за сигурност.

Фон дер Лайен каза още, че вчера се е състояла първата среща на работната група, която НАТО и ЕС създадоха през януари в отговор на експлозиите на "Северен поток" с цел заздравяване на сигурността на критичната инфраструктура, предаде Ройтерс.

Отдясно премиерът на Норвегия Йонас Гар Сторе, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и шефът на Equinor Андерс Опедал посещават платформата Troll A в Тролфелтет, Норвегия

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА