Брюксел постави днес началото на дебат за реформа на Пакта за стабилност и растеж и на правилото му за 3 процента, предаде Франс прес. Това е взривоопасна тема, която противопоставя северните страни от ЕС, привърженици на стриктното прилагане на правилото, и южните страни, които са за по-голяма гъвкавост.

Пактът за стабилност и растеж, който е създаден преди въвеждането на единната валута през 1999 година, препоръчва на всяка страна, която е приела еврото, бюджетен дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и дълг под 60 процента от БВП.

Тези правила често са критикувани, най-вече от президента на Франция Еманюел Макрон, който в интервю за списание "Икономист" през ноември каза, че правилото за 3-те процента е възникнало при дебат от друго столетие.

Еврокомисарят по икономиката и бивш премиер на Италия Паоло Джентилони подчерта днес в Брюксел спешната нужда от подкрепа на растежа и от сериозни инвестиции, за да може блокът да се справи с климатичните промени. Неотдавна той пледира за смекчаване на бюджетните правила, за да се подкрепи Зеления пакт, който е големият приоритет на новата Европейска комисия.

Заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за икономиката Валдис Домбровскис призна, че правилата са възприемани като прекалено сложни и трудни за комуникация.

През първите шест месеца на 2020 година в дебата ще бъдат поканени да участват страните членки, Европейската централна банка, Европейският парламент, националните парламенти, социалните партньори и изследователските институти, отбелязва АФП.