Европейската комисия съобщи днес, че е поискала създаването на два специални панела в рамките на Световната търговска организация (СТО), които да се занимаят със споровете на ЕС с Китай, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на ЕК.

Диспутите, оправени към СТО в началото на годината, засягат налаганите от Китай ограничения на възможностите на европейските компании да защитават пред чуждестранни съдилища високотехнологичните си патенти, както и върху търговията с Литва.

"И в двата случая мерките от страна на Китай нанасят щети на европейския бизнес", посочва Еврокомисията, допълвайки, че тези спрямо Литва вредят дори на търговията вътре в ЕС, както и на веригите на доставки.

От ЕК посочват, че ще поискат създаването на панелите на следващата среща на Борда за уреждане на спорове към СТО на 20 декември. Те могат да обсъждат проблемите около година и половина.

Еврокомисията посочва, че забраната за внос на млечни продукти, телешко месо, алкохол, дървен материал и торф от Литва е наложена без резонно обяснение и реално е отговор на факта, че малката балтийска държава задълбочи връзките си с Тайван и двата страни размениха официални представителства.