Пекин трябва да направи още отстъпки по въпроса за достъпа до китайския пазар и устойчивото развитие, ако иска да постигне инвестиционно споразумение с Брюксел до края на годината, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Нужно е Китай да продължи напред по тези два въпроса, каза тя след вчерашните разговори във видеоформат между лидерите на ЕС и Пекин.

Китай трябва да ни убеди, че си заслужава да има инвестиционно споразумение, допълни тя.

На онлайн срещата между Китай и ЕС бе договорено да се активизира сътрудничеството в сферата на борбата с климатичното затопляне, по въпросите за защита на инвестициите и за развитие на цифровите технологии, съобщиха на пресконференция председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, цитирани от ТАСС.

Мишел уточни, че остават много въпроси, по които гледните точни не съвпадат, като човешките права в Тибет и Хонконг и гаранциите, свързани с околната среда.

Съществуват истински различия и ние няма да ги крием, каза той.

Лидерите на страните от ЕС са предложили на Китай сътрудничество в създаването на ваксина срещу новия коронавирус, каза още Мишел.

"Казахме на Китай, че развитието и производството на ваксина трябва да протича в сътрудничество, в глобално сътрудничество", заяви той.

На свой ред Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС очаква, че Китай ще се присъедини към международните усилия за създаването и производството на ваксина срещу коронавируса, както и ще участва в усилията на Световната здравна организация за изучаване на причините за възникване на настоящата пандемия.