Европейските компании в Китай все повече се опасяват от санкции, определяни единствено по преценка на съдии, на фона на политизираната бизнес среда, съобщи днес Европейската търговска камара в Китай, цитирана от Ройтерс и БТА.

В годишния доклад на камарата се изтъкват също и притесненията във връзка с ограниченията на пътуванията, наложени на чуждестранните работници заради коронавируса, и изключването на чуждестранни компании от ключови сектори на икономиката.

Компаниите са оставени да навигират в политическо минно поле в момент на здравна криза с наистина огромни мащаби, изтъква председателят на Европейската търговската камара Йорг Вутке в коментар към доклада, който е съставен от работни групи, анкети и коментари на 1700-те членове на организацията.

Авторите на документа предупреждават, че опасността от влошаване на отношенията между Китай и Европа заради въпроси като отношението на Пекин към уйгурското малцинство и новия закон за националната сигурност в Хонконг, може сериозно да се отрази на европейските компании, развиващи бизнес в Китай.

Сега европейските компании имат още по-основателна причина да вярват, че могат да станат жертви на "наказание, определяно само по усмотрение на съдия", заради действията на техните правителства срещу Китай, се отбелязва в доклада.

Ограниченията за пътувания заради пандемията пък оставиха много служители на европейски компании извън Китай, а дискриминацията на чужденци е пренебрегвана от китайските власти, се допълва в доклада.