Китайският президент Си Цзинпин обеща да отвори китайския сектор на услугите за повече чужди конкуренти. Той даде това обещание по време на първия панаир, на който присъстваха изложители на живо, откакто избухна коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Си не навлезе в подробности в какво ще се изразява отварянето на сектора, но китайски лидери изтъкват развитието на туризма, търговията на дребно и други услуги. Те са част от кампания за подхранване на икономическия растеж, диктуван от потребителското харчене вместо от вноса и от инвестициите, допълва БТА.

Китай ще облекчи достъпа до пазара на услугите и активно ще разшири вноса на висококачествени услуги, увери Си в реч пред участниците на китайското Международно изложение на услугите, което се провежда в изложбен център до мястото, на което се проведоха летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г.

Си говори чрез видеоконферентна връзка пред шепа чужди високопоставени представители, носещи маски и седящи на разстояние един от друг. Голяма част от изложителите участват в панаира онлайн, защото Пекин все още не е разхлабил ограниченията заради коронавируса, забраняващи на повечето чужденци да влизат в страната.

Китайското производство е гъвкав и ефикасен глобален конкурент, но туризмът, финансите, здравеопазването и други отрасли на услугите изостават от западните си конкуренти. Пречки пред търговията възпрепятстват чужди банки и други доставчици да се съревновават в Китай две десетилетия след като Пекин стана част от Световната търговска организация.